Țesătură cu modele în tehnica „ajur”
Vă prezentăm astăzi o piesă aflată în colecția Textile a muzeului și anume o țesătură tip panama care conține 19 modele - eșantion cusute în tehnica „ajur”, obţinându-se diferite motive.
Ajurul se încadrează în categoria de ornamente realizate pe bază de fire scoase, după un anumit număr, creându-se astfel o rețea de fire suport care se „umplu” trecându-se acul pe sub și peste ele.
Gama cromatică este simplă și constă în alb, bleu și albastru. Intercalat apar pe suprafața țesăturii modele cusute „pe fir”, în cruci simple și duble. Cusătura „în cruci” este cel mai răspândit motiv românesc, format din două linii oblice suprapuse în sens invers.
Aceste modele în tehnica „ajur” erau folosite în atelierele urbane de lenjerie și îmbrăcăminte, cu broderii manuale, unde clientul putea să își aleagă modelul dorit. Este posibil ca aceste modele – eșantion să provină dintr-un atelier din Brașov.
Vă invităm să vizitați Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A unde în cadrul expoziției permanente „Patrimoniul Textil” puteți vedea aceste eșantioane dar și alte modele de cusături sau țesături.
#MuzeuldeEtnografieBrasov #cusaturi #ajur
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu