Prima emisiune monetară a cetății Tomis (Constanța)
Începutul monetăriei Tomisului a generat multe discuții de-a lungul timpului. Cu toate că orașul a fost întemeiat de Histria încă din sec. VI a.Chr., el s-a dezvoltat în umbra acesteia, deoarece deținea doar statutul de emporion, adică piață de desfacere pentru mărfurile metropolei sale. Tomisul își va câștiga autonomia câteva secole mai târziu, în condiții destul de turbulente provocate de campania regelui seleucid Antiochus II, în Tracia, în anul 255 a.Chr. În acest moment, regele încheie alianțe cu toate cetățile grecești vest-pontice, oferindu-le subsidii generoase, de aur și argint, și probabil și Tomisul a fost tratat ca un aliat, dar cu un statut inferior celorlalte orașe.
Este foarte posibil ca în aceste împrejurări de a-și câștiga aliați, regele seleucid să fi oferit o recunoaștere oficială, politică, a Tomis-ului ca polis, deși el este perceput în mod tradițional, de Memnon și alte izvoare, ca fiind încă un emporion. De asemenea, el primește și dreptul de a emite monedă, fapt fără precedent. Totuși, recunoașterea sa nu este completă, deoarece orașul primește mai puțin metal prețios decât ceilalți aliați, respectiv doar argint, cu care bate doar o emisiune de tetradrahme de tip Alexandru imprimată cu monograma numelui magistratului ME. Tot acum, orașul realizează și primele monede de bronz, de un tip comun, inspirat din monetăria regelui seleucid: Apollo/trepied. Analiza pieselor de acest tip cunoscute până acum, care sunt destul de rare în literatură, indică o emitere redusă, de scurtă durată.
În cursul desfășurării ostilităților provocate de atacul Byzantionului asupra cetăților Istros și Callatis, poate chiar într-o perioadă de câteva luni, momentul în care Tomisul devine aliatul lui Ptolemeus II Philadelphul devine vizibil și din punct de vedere monetar. Orașul schimbă simpatia sa politică, dar și emisiunile monetare. El începe să bată stateri de aur de tip Lysimach cu prescurtarea numelui aceluiași magistrat (ME), fiind o emitere mult mai abundentă, deoarece a primit subsidii mult mai generoase. În privința bronzului, acesta produce serii complete de unități, complete cu imaginea Marelui Zeu pe unități, pătrimi și șesimi sau cu capul lui Hermes pe treimi, pe care este redat numele prescurtat al aceluiași magistrat.
În Colecția Maria și Dr. George Severeanu, se păstrează o monedă de bronz de tip Apollo/trepied din aceea primă emisiune realizată când orașul era aliatul seleucidului Antiochus II. Piesa are urme evidente de uzură, ceea ce înseamnă că a stat o oarecare perioadă în circulație.
Dr. Steluța Marin, muzeograf
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu