miercuri, 17 mai 2017

Vernisajul expoziţiei Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani


Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită să participaţi la vernisajul expoziţiei Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani, care are loc joi, 18 mai 2017, ora 13.00, la sediul muzeului din str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca.
Expoziţia marchează împlinirea a 125 de ani de la începutul mişcării memorandiste a românilor din Transilvania, odată cu plecarea la Viena a unei impresionante delegaţii conduse de Dr. Ioan Raţiu şi depunerea Memorandului la Cancelaria Imperială în data de 28 mai 1892.
Manifestarea expoziţională aduce în atenţia publicului mărturii de epocă referitoare la mişcarea naţională românească din Transilvania cuprinse în Fondurile Raţiu-Tilea constituite la muzeu cu începere din anul 1970, prin donaţiile succesive făcute de descendenţii acestor familii.
Printre exponate se numără obiecte personale ale Dr. Ioan Raţiu, trusa sa de birou, portretele în ulei ale memorandistului şi soţiei sale Emilia, fotografii de epocă dar şi exemplarul tipărit al Memorandului ori documentele originale ale şedinţei din 25 martie 1892 unde s-a hotărât data trimiterii actului la împărat şi componenţa delegaţiei care urma să plece la Viena.
De asemenea, vor fi expuse în premieră documentele originale ale procesului intentat memorandiştilor, proces care a avut loc la Cluj între 7-25 mai 1894 (actul oficial de acuzare, notele cuvântării ţinute la proces de Dr. Ioan Raţiu, actele apărării şi sentinţa de condamnare) precum şi ziarele vremii ce comentau dezbaterile.
În esenţă, se poate afirma că Memorandul a fost un act politic contestatar împotriva dominaţiei instituite asupra naţionalităţilor trecute sub guvernarea Budapestei odată cu instaurarea dualismului austro-ungar în anul 1867. Prin conţinut, şi mai ales prin mişcarea generată, Memorandul rămâne cea mai însemnată acţiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Expoziţia este deschisă publicului până în data de 9 iulie 2017.


Sursa informaţiilor Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu