marți, 1 noiembrie 2016
Rotițe miniaturale de care
Piesa propusă pentru această lună de către Muzeul Județean Buzău spre a fi prezentată în cadrul proiectului cultural-educativ Povestea unui artefact reprezintă o rotiță miniaturală de car, descoperită în anul 2008 pe șantierul arheologic Cârlomănești-Cetățuia, com. Vernești, jud. Buzău. Este lucrată din lut de bună calitate, are formă circulară și păstrează bucșele pe ambele părți. De-a lungul timpului specialiștii au emis diferite teorii referitoare la semnficațiile și utilizarea acestui tip de artefacte.
Deși este documentată prezența mijloacelor de transport de tipul carelor și pentru epoca neo-eneolitică, în epoca bronzului carul cunoaște o răspândire mai largă, precum și o diversificare a formelor și tipurilor.
Transformările socio-economice ce caracterizează epoca bronzului sunt reflectate și în ceea ce privește sistemul de credințe. Dacă în perioada neo-eneolitică o răspândire de anvergură au cunoscut credințele legate de fecunditate și fertilitate materializate în special prin realizarea de figurine ce întruchipau femeia în diferite ipostaze, odată cu epoca bronzului se observă nouă percepție. Cel mai probabil că în centrul credințelor magico-religoase se afla Soarele, element dădător de viață, element asociat renașterii, susținător al întregii vieți pe Pământ, atât pentru lumea animală cât și pentru cea a plantelor. Importanța acestuia poate fi desprinsă și din cunoscuta legendă grecească a lui Phaethon, fiul zeiței Climene și al zeului Helios. Phaethon este cel care, după îndelungate stăruințe își convinge tatăl să îl lase într-o dimineață să urce Soarele pe bolta cerească în carul său tras de doi cai albi. La început se ridică prea sus răcind peste măsură pământul, apoi se coboară prea jos, arzând vegetația și aducând secetă. Din greșeală el transformă o mare parte din Africa în deșert. Zeus, văzând acestea și vrând să oprească și alte dezastre mai mari ce ar fi putut urma, l-a trăsnit, aruncându-l mort în apele râului Eridan.
Faptul că rotițele miniaturale de care sunt descoperite de cele mai multe ori fără a fi asociate și altor părți componente ale unui car, ar putea reprezenta o dovadă a faptului că reprezentau ele însele obiecte de cult, asimilate unui cult solar. Faptul că nu era de ajuns doar simbolizarea formei circulare ci se asociau carelor prin realizarea bucșelor ar putea întări o astfel de idee.
Rotițele miniaturale sunt descoperiri comune epocii bronzului, numai pe teritoriul județului nostru, atribuite culturii Monteoru, fiind vorba de sute de astfel de exemplare până în prezent. Arheologii le-au descoperit în contexte diferite, precum locuințe, gropi menajere ori depuse în morminte.
În noua expoziție de bază dedicată epocii bronzului de pe teritoriul județului Buzău a Muzeului Județean Buzău, vizitatorii vor avea ocazia să vadă propuneri de reconstituiri de care precum și numeroase rotițe miniaturale, de diferite tipuri.
Sursa informaţiilor Muzeul Județean Buzău.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu