joi, 21 iulie 2016
Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Moneda reprezintă un document istoric valoros care oferă informații privind realitățile politice, economice, religioase, culturale și artistice ale perioadei în care a fost bătută, reuşind să adune atât un mesaj scris prin textul oferit de legenda sa, cât și unul iconografic prin reprezentările figurale.
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit. Astfel, vor fi expuse exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti.
Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi mai apoi de către soţia acestuia Maria, cuprinde mai multe categorii de artefacte între care o pondere importantă este deţinută de colecţia numismatică, formată din cca 9.000 de obiecte din aproape toate perioadele istorice.
Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului de către colectivele de specialişti din cadrul muzeului dar şi din diferite descoperiri întâmplătoare. O pondere importantă o au şi bancnotele. O parte semnificativă a colecţiei s-a întemeiat în urma unor generoase donaţii din prima parte a secolului al XX-lea. Colecţia amintită păstrează emisiuni monetare din aproape toate perioadele istorice. De remarcat sunt câteva tezaure importante descoperite în Bucureşti şi în împrejurimi care reprezintă adevărate izvoare istorice în soluţionarea diferitelor probleme ale circulaţiei monetare în perioada medievală. Este cazul tezaurelor descoperite la Gâşteşti (jud. Giurgiu), Gratia (jud. Teleorman), Colţea, Calea Plevnei, Sala Palatului, Cărămidarii de Jos, Curtea Veche, Str. N. Tonitza (Bucureşti).
Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
Pornind de la importanţa istorică, documentară şi memorială a celor trei colecţii, proiectul propune valorificarea prin expunere a unei importante părţi a bogatului material numismatic în combinaţie cu materiale documentare şi ilustrative, o reconstituire a circulaţiei monetare în Bucureşti şi în împrejurimi.
Expoziţia organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti este deschisă la Muzeul „George Severeanu” (str. H. Coandă, nr. 26, sector 1), în perioada 10 august 2016 - 2 aprilie 2017.
Dr. Dan Pîrvulescu
Sursa informaţiilor Muzeul „George Severeanu”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu