luni, 7 august 2023

ANDALUZITUL

 


EXPONATUL LUNII - ANDALUZITUL


Andaluzitul este un mineral din Clasa silicaților, fiind un silicat de aluminiu.
A fost denumit (ca de altfel multe alte minerale), după regiunea unde a fost descoperit pentru prima oară: Andaluzia, Spania.
Se prezintă frecvent în natură sub formă de cristale prismatice columnare, cu forme pătrate pe secțiune, (indicator pentru geologi, pentru condițiile de temperatură și presiune ale rocilor în care se găsește), sau sub formă de agregate masive.
Este rar incolor, de obicei are culoare cenușie, galbenă, brună, roz, roșie sau verde închis, cu luciu sticlos.
Datorită rezistenței sale ridicate la căldură și acizi, este exploatat industrial, fiind utilizat la fabricarea porțelanului, a altor materiale anticorozive, bujiilor pentru mașini.
Mai este folosit și ca piatră ornamentală, cristalele sale tăiate și șlefuite având proprietatea de a-și schimba culoarea, în radiații luminoase diferite, de la verde spre roz deschis sau brun-roșiatic.
O varietate de andaluzit, cu impurități dispuse zonar, se numește chiastolit. În secțiune, acesta prezintă imaginea unei cruci, astfel că, în trecut era purtat ca amuletă sau talisman, pentru a-i proteja de spiritele rele pe cei care-l purtau.
Se găsește în roci metamorfice dar poate fi întâlnit și în roci magmatice și are o arie largă de răspândire: Australia, Brazilia, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Rusia, Scoția, Africa de Sud, Sri Lanka, Suedia, America de Nord.
Eșantionul din expoziția muzeului nostru provine din Andaluzia și poate fi admirat în sala 1, alături de alte minerale din Clasa silicaților.


surse: Ghidul expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Aiud, Volumul I - Sala I; https://ro.wikipedia.org; Comorile Pământului, nr 26,
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu