joi, 4 mai 2023

Activități în cadrul proiectului ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”

 


Activități în cadrul proiectului ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți” 


În perioada 4-5 mai 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca se desfășoară a doua serie de activități din calendarul proiectului ”Pro patrimonio. Conservând și salvând patrimoniul celorlalți”, la care vor participa experți în conservare și restaurare, muzeografi, reprezentanți ai instituțiilor culturale din Cluj-Napoca și din țară.
Participanții vor putea afla detalii despre instalația de conservare curativă și preventivă în mediu anoxic, cea mai recentă metodă de tratament a bunurilor de patrimoniu de natură organică din colecțiile muzeale. Caracterul inovator al acestei instalații constă în metoda de dezinfectare, care înlocuiește oxigenul cu un gaz inert (azotul) dintr-o incintă etanșă, dimensionată pe artefact.
De asemenea, în cadrul atelierului „Conservare preventivă - obiecte de natură organică (textile)” susținut de dr. Laura Troșan, expert în conservarea și restaurarea obiectelor textile, vor fi prezentate rezultatele aplicării tehnologiei curative în mediu anoxic (lipsit de oxigen) asupra obiectelor de patrimoniu, iar pe de altă parte se vor prezenta avantajele folosirii acestei instalații.
De asemenea, dl. Arpad Csipo - expert conservare restaurare în cadrul Muzeului de Etnografie Brașov, va prezenta instalația de conservare, iar participanții vor putea asista la o demonstrație practică referitoare la modul de funcționare a acesteia.
Proiectul a fost inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, se derulează în perioada martie – iulie 2023, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), având ca parteneri următoarele instituții muzeale și ONG-uri culturale: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Bran, Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România, Muzeul Prima Școală Românească și Asociația Culturală ERMIS Brașov.

#AFCN #MuzeuldeEtnografieBrasov #MuzeulNationaldeIstorieaTransilvaniei #PrimaScoalaRomaneasca #AsociatiaCulturalaErmisBrasov #AsociatiaConservatorilorsiRestauratorilordinRomania #conservare

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu