luni, 7 noiembrie 2022

ȘARPELE BOA (Boa constrictor L.1758)

 





Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE la Vivariu este:

ȘARPELE BOA (Boa constrictor L.1758) 


Șarpele boa este o specie de șarpe constrictor întâlnită în America Centrală și de Sud frecvent și în insulele mici de-a lungul coastelor, utilizează o mare varietate de habitate, de la junglă până la semideșerturile aride, fiind prezent inclusiv în zone antropizate. Preferă, totuși, să trăiască în junglă profitând de umezeală, temperatură, protecție împotriva prădătorilor naturali și cantitatea mare de hrană, fiind în general solitari, interacționând cu alte exemplare doar în perioada de împerechere.
Exemplarele acestei specii pot avea lungimi între 0,9 m și 4 m, adesea femelele depășesc 3 m, mai ales în captivitate, unde pot atinge lungimi de până la 3,7 și chiar 4,3 m. Boa constrictor poate ajunge până la 27 kg.
Sunt animale nocturne, uneori active și ziua, atunci când temperaturile din timpul nopții sunt prea mici. Șerpii tineri se urcă în copaci și tufe după hrană, devin aproape exclusiv tereștri pe măsură ce înaintează în vârstă.
Boa atacă atunci când este amenințat, mușcătura fiind rareori periculoasă însă trebuie îngrijită pentru a preveni infecția. În timpul procesului de năpârlire au un comportament mai imprevizibil, având o vedere mai slabă, în această perioadă, șarpele este mult mai defensiv decât de obicei.
Hrana lor este compusă în mare parte din rozătoare, în unele cazuri și șopârle mai mari și mamifere de talie mijlocie.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu