sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Oase vechi, prejudecăți moderne. O abordare contextuală a începuturilor antropologiei fizice în secolul al XIX-lea



CICSA vă invită să participați la prima conferință din anul 2017:



Oase vechi, prejudecăți moderne.

O abordare contextuală a începuturilor antropologiei fizice în secolul al XIX-lea

Sunteți așteptați marți, 17 ianuarie, la ora 17.00, sala 301.

Prezintă drd. Ciprian Crețu

Mize centrale ale discuției vor fi:

1) Conștientizarea / înțelegerea importanței „spiritului epocii” în care se desfășoară o cercetare (antropologică, în cazul de față, dar ideea e valabilă pentru toate domeniile).

2) Conștientizarea importanței CONTEXTUALIZĂRII în discuțiile cu privire la demersurile de cercetare. Contextualizare capătă aici un sens larg, ce se desfășoară pe mai multe paliere: de la contextul istoric (politic, social), circulația ideilor și dominația unor anumite curente de gândire într-o epocă dată, la opțiuni individuale care se fundamentează pe un background personal și pe propriile convingeri politico-ideologice ale agenților implicați (fie aceștia filosofi, oameni de știință, istorici sau antropologi).

3) Discutarea și extrapolarea ideei de reflexivitate epistemică (réflexivité épistémique, așa cum apare la Bourdieu), care ridică o problematică importantă:
a) nevoia cercetătorului de a fi în permanență conștient de: cum și de ce realizează cercetarea.
b) recunoașterea punctelor în care propriile lor convingeri și opinii cu privire la un anume subiect cercetat ar fi putut influența colectarea de date și analiza acestora.
c) nevoia de aplecare asupra modalităților în care propriile credințe și opinii ale cercetătorului influențează cercetarea.
e) reflecție asupra modalităților în care cunoștințele au fost generate în cadrul cercetării.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu