LINK EXCHANGE

vineri, 2 iunie 2023

Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

 1. Realizarea obiectelor de bronz, acum 3-4 milenii, era un procedeu pe care îl putem reconstitui doar parțial.

Realizarea obiectelor de bronz, acum 3-4 milenii, era un procedeu pe care îl putem reconstitui doar parțial. Dificultățile acestui meșteșug, pentru oamenii de atunci, sunt greu de estimat. Cu toate acestea, au fost realizate din bronz niște obiecte extrem de elegante, care denotă foarte multă pricepere și grijă pentru detalii.
Turnarea se făcea în forme/tipare, realizate din lut sau din piatră, cele din urmă necesitând un efort suplimentar, dar cu o durată de utilizare mai mare.
La răsărit de Carpați activitatea metalurgică a epocii bronzului este cunoscută încă prea puțin, dar sunt și cazuri ale unor așezări de unde provin o serie întreagă de obiecte legate de prelucrarea bronzului.

Un articol poate fi consultat și aici: https://www.academia.edu/25628401

#archaeology #prehistory #BronzeAge #metallurgy #mouldcast

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist

2. Beciul Academiei Domnești


Vedere de la vest la est a pivniței.


Cercetările arheologice derulate în curtea interioară a Universității din București în perioada martie-aprilie 2023. Fotografii din dronă (Th. Ignat).


Cercetările arheologice derulate în curtea interioară a Universității din București în perioada martie-aprilie 2023. Fotografii din dronă (Th. Ignat).

În primăvara acestui an, am avut bucuria să reluăm cercetările arheologice din curtea interioară a Universității din București, unde am avut parte de descoperiri inedite.
De cum intri în curte, pe la Chimie și faci stânga spre Istorie poți găsi acum, la vedere, zidul de nord al Academiei Domnești de la Sfântul Sava, care figurează pe schița publicată de Alexandru Vitzu, după un plan original executat de Montbach. Lipit de acesta, îngropată în pământ și necunoscută până acum, am descoperit o pivniță, boltită, păstrată în stare destul de bună. Spre limita sudică, pivnița a fost distrusă de sistemul de canalizare al Universității. Cu toate acestea, am reușit să identificăm ambele porniri ale arcelor de boltă.
Cel mai probabil, accesul în pivniță se realiza prin partea de sud, direct din incinta Academiei, fiind surprins ceea ce pare să fi fost un gol de intrare. La interior, se păstrează resturi de tencuială, cu precădere pe arcul de boltă. De asemenea, zidurile care delimitează pivnița, orientate nord-sud, au fost dublate la interior de structuri realizate dintr-un singur rând de cărămizi. Acestea puteau avea rolul de consolidare a zidurilor inițiale ale pivniței.
Pivnița este în curs de cercetare și urmărim să identificăm podeaua și poate, cu puțin noroc, vinul... domnesc.

Dr. Adelina-Elena Darie, Conservator
Dr. Theodor Ignat, Șef Birou
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche

3. Tezaure arheologice descoperite de detectoriști.


 Sursa: Youtube Utilizator: Alba CarolinaTV

4. Două schelete care par să se îmbrățișeze au fost descoperite în Turda. Osemintele, vechi de aproximativ 400 de ani

5. Bijuteriile descoperite lângă scheletele de sub pardoseala Bisericii Evanghelice, principala atracție în Noaptea Muzeelor, la Bistrița

6. Înapoi la Buridava!


 

În perioada 17 iulie – 18 august 2023 va avea loc a șaptea campanie de cercetare arheologică sistematică în situl de la Ocnița – Buridava.
Cercetările se desfășoară cu prezența studenților Specializării Istorie din cadrul Universității din Pitești. Totodată, voluntarii care doresc să participe la cercetări sunt bineveniți (detalii suplimentare prin mesaje în privat)!
Masa și cazarea participanților sunt asigurate de Universitatea din Pitești în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Ocnele Mari!

 

Sursa informațiilor Barbulescu Constantin.

7. Am avut onoarea să-l am îndrumător al tezei de doctorat pe reputatul arheolog dr. Dan Monah, care, dincolo de faptul că era un foarte bun cunoscător al religiilor preistorice, a susținut intens cercetarea pluridisciplinară.

Aș îndrăzni să spun că am preluat de la domnia sa interesul pentru aplicarea în cercetarea arheologică a unor investigații variate, din domenii diverse, astfel încât rezultatele să fie dintre cele mai complexe.
În urmă cu un an realizam un diagnostic arheologic într-o așezare despre care știam că a fost locuită doar în epoca bronzului, însă cercetarea a oferit surprize dintre cele mai interesante. Pentru asta însă am avut sprijinul unor specialiști din mai multe domenii, care ne-au ajutat cu investigații geofizice, pedologice, și datări absolute.
Grație colegilor din Comisia Națională de Arheologie, care s-au mobilizat exemplar, raportul investigațiilor de atunci a fost publicat în Cronica Cercetărilor Arheologice din România (2022) și poate fi consultat aici:
https://www.academia.edu/101854048

#archaeology #geophysics #LBK #BronzeAge #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.  

8. Tezaurul de la Peştiş, cel mai mare din afara graniţelor Imperiului Roman

9. Sunete din preistorie


 

 
Gravură cu șamanul din peștera Trois-Frères (sursa: https://northernearth.co.uk/shamanism-and-european-pre.../);
 
Cu siguranță muzica a reprezentat un aspect important în viața oamenilor din cele mai vechi timpuri, astfel că dovezile materiale ale prezenței muzicii există prin diverse descoperiri de instrumente muzicale. Cele mai timpurii descoperiri datează din perioada Paleoliticului Superior (45000-10000 a. Chr), fiind asociate cu primele comunități umane. Din păcate nu știm cu exactitate cum anume suna muzica din preistorie sau ce tip de linie melodică preferau oamenii atunci, totuși știm că foloseau diverse instrumente precum fluiere, lire, tobe ori clopoței. Un astfel de instrument muzical, realizat din corn, se găsește în colecția de Arheologie a Muzeului Municipiului București, fiind găsit în zona sitului Lacul Tei. Acesta este un fluier de mici dimensiuni ce aparține culturii Tei (epoca Bronzului- aprox. 2000-1300 a. Chr).
Cercetătorii au emis ipoteza conform căreia muzica acompania ceremoniile religioase, însă, cu siguranță ele aveau și un scop practic, de a facilita comunicarea între indivizi pe distanțe lungi sau ajutau la mânatul turmelor sau chiar ca mijloc de avertizare în cazul unor atacuri. Indiferent de rolul jucat, instrumentele muzicale au avut o însemnătate deosebită pentru indivizi, dovadă fiind numeroase descoperiri, dar și imaginile rupestre, precum cea din Franța (peșteraTrois-Frères) care înfățișează un personaj jumătate om, jumătate bizon ce pare a cânta la un fluier.

Dr. Ioana Manea, muzeograf,
Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică, Secția Istorie #MMB 
 
 
Sursa informațiilor Muzeul Curtea Veche

 
11. Am scris despre Fețele Albe.
 

 

Am scris despre Fețele Albe. 

- Despre cum datele LiDAR ne arată că așezarea este vreo 10 ori mai mare decât se credea.
- Despre cum acolo a existat o adevărată zonă sacră, cu cel puțin trei temple (dar posibil mai multe).
- Despre cum acolo sunt niște mari clădiri circulare care nu pot fi banale locuințe, cum se credea, ci ori reședințe aristocratice, ori clădiri publice.
- Despre cum locuirea de pe Fețele Albe este mai veche decât cea de pe Dealul Grădiștii (Sarmizegetusa Regia) cu cel puțin o generație (sfârșit de sec. II a.Chr.), deci anterioară epocii lui Burebista.
- Despre cum zidurile de susținere nu sunt întotdeauna doar ziduri de susținere, ci...
- Despre reprezentări figurative încă nedeslușite, care zac acolo prin noroi.
- Și despre cum am cerut acces la caietele de săpătură din anii '70, dar decanul Facultății de Istorie al UBB mi-a spus că nu se poate, că nu sunt digitizate.
- Dar și despre cum am vrut să văd materialele din săpăturile de la Fețele Albe, aflate la muzeul din Cluj, dar managerul muzeului mi-a răspuns că nu se poate, că sunt preluate de responsabilul științitifc al acestui șantier arheologic, care le pregătește pentru publicare (deși din 1973 până azi nu a mai fost înregistrată nici o autorizație de cercetare pentru situl de la Fețele Albe).
Așa că m-am descurcat cu ce am avut, drept care vă împărtășesc și vouă ce am priceput despre acest sit, pe care l-am studiat împreună cu dl Valeriu Sîrbu:
https://www.researchgate.net/.../370872377_Revisting...
 
 
Sursa informațiilor Aurora Pețan

12. Cercetând fazele de construcție și amenajare ale clădirilor din ”cartierul” roman de la ALTIP, am intrat treptat și tiptil dintr-o încăpere în alta până am ajuns în cea mai importantă: bucătăria.










Cercetând fazele de construcție și amenajare ale clădirilor din ”cartierul” roman de la ALTIP, am intrat treptat și tiptil dintr-o încăpere în alta până am ajuns în cea mai importantă: bucătăria. Un spațiu domestic care, la un moment dat, a fost distrus de un incendiu puternic, totul prăbușindu-se peste zona de lucru unde se afla cuptorul, mobilierul din lemn și diverse obiecte de uz casnic. Am descoperit până acum resturile carbonizate ale unor mese sau lăzi pentru depozitare, veselă (un mic mojar de marmură, un vas de gătit din bronz) și un cuțit de tip cosor.
Mai avem multă treabă prin bucătărie... Dacă descoperim amforele cu vin, facem cinste!  Ne amintim cu poftă că acum 10 ani se deschidea De Gustibus - Taberna Romana unde era reconstituită o astfel de bucătărie (culina) și un spațiu în care s-au servit mâncăruri romane adaptate după rețetele lui Apicius... 
N.B. - ALTIP este o cercetare arheologică preventivă în partea de SE a sitului Apulum, în așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina. Cercetarea se desfășoară pe o suprafață vastă (cca 3000 mp), pe locul unde anterior a funcționat tipografia Altip din Alba Iulia.
 
 
Sursa informațiilor Anca Timofan

 
 



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu