marți, 4 decembrie 2018

24 de monede rare din aur, descoperite într-un vas de bronz

Arheologii au descoperit un vas din bronz care conținea 24 de monede rare din secolul al XI-lea, provenite din Imperiul Bizantin și Califatul Fatimid. De asemenea, un cercel de aur a fost găsit împreuna cu monedele din vasul îngropat între două pietre de pe marginea unui puț.





Monedele sunt foarte valoroase. 18 dintre monede sunt dinari fatimidici realizați din aur de 24 karate. Alte 5 monede sunt emise în timpul împăratului bizantin Mihail al VII-lea Ducas (1071 - 1078 d.Hr.), iar o altă monedă din aur este din timpul împăratului Romanos al III-lea Arghir (1028 – 1034 d.Hr.). Aceste ultime 6 monede sunt din aur de 22 carate.




Tezaurul conține așadar monede de diverse tipuri, dar îngropate împreună, ceea ce sugerează că proprietarul era probabil un comerciant. Monedele erau extrem de valoroase și erau utilizate pentru a efectua tranzacții de mărfuri în cantități mari, fără a fi necesar să fie plătită o cantitate mare de monedă.




Aceste monede nu erau în circulație în cetatea Cezareea: monedele bizantine nu au părăsit aproape niciodată granițele în perioada Imperiului și doar câteva astfel de monede au mai fost fost descoperite anterior în Israel.




Inclusiv vasul de bronz în care a fost îngropat tezaurul era scump și special. De obicei, comorile erau învelite și îngropate în lemn sau în ceramică.




Vasul de bronz valora mult în momentul îngropării, chiar și fără monezi. Există dovezi că ar fi avut și un capac de bronz, dar vasul a fost acoperit cu o bucată de ceramică improvizată, atunci când a fost îngropat.




Bazându-se pe datarea monedelor și pe amestecul de modele bizantine și califate, arheologii postulează că tezaurul a fost îngropat la sfârșitul perioadei islamice, în timpul războaielor din Prima Cruciadă, la sfârșitul secolului al XI-lea - începutul secolului al XII-lea. 




"Tezaurul este o mărturie tăcută a unuia dintre cele mai dramatice evenimente din istoria cetății Cezareea: cucerirea orașului de către cruciați. Cineva și-a ascuns averea, sperând să o recupereze, dar nu s-a mai întors", au spus arheologii.



Comoara a reprezentat o mică avere, deoarece la acea vreme doar una sau două dintre aceste monede erau echivalente cu salariul anual al unui fermier.


Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu