marți, 7 februarie 2017
CRANIUL DE MAMUT JUVENIL DE LA GHIOROIU (Vâlcea)
CRANIUL DE MAMUT JUVENIL DE LA GHIOROIU (Vâlcea) - exponatul lunii februarie, la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei!
În perioada 07–28.02.2017, Craniul de mamut de la Ghioroiu (jud. Vâlcea), va fi expus în sala de expoziții temporare a Secției de Științele Naturii str. Popa Șapcă nr. 7), din cadrul Muzeului Olteniei, pentru a putea fi admirat de pasionații domeniului paleontologie. Programul de vizitare este zilnic, de marți până duminică, între orele 09.00-17.00.
Craniul de mamut de la Ghioroiu, județul Vâlcea, se află în Colecția de Paleontologie a Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, și aparține unui pui de mamut atribuit speciei Mammuthus meridionalis, apreciindu-se, pe baza nivelului în care a fost descoperit, că datează din Pleistocen (cca 1,6 milioane ani).
În colecția Muzeului Olteniei, craniul este păstrat fragmentar, jumătate din cutia craniană, maxilarul și placa rostrală (prelungire în care sunt inserați fildeșii). În maxilar, se văd bine conturați câte doi doi molari lacteali.
Deși fosilele aparținând speciei Mammuthus meridionalis sunt relativ des întâlnite pe teritoriul României, la nivelul Pleistocenului, o piesă de acest fel - craniu de exemplar juvenil - este foarte rară.
Craniul a fost descoperit, în anul 1996, de Traian Cobrescu, pădurar în comuna Ghioroiu, în timp ce examina liziera pădurii din apropierea localității, acesta a observat un os ciudat într-o movilă de nisip înaltă de cca 10 m. A început să sape în jurul osului și a avut surpriza să constate că a descoperit un fragment de craniu. Craniul a stat o vreme în școala din Ghioroiu, apoi în Primăria din Ghioroiu, până când dl. Traian Cobrescu s-a prezentat la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, unde a anunțat descoperirea pe care o făcuse.
Sursa informaţiilor Muzeul Olteniei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu