miercuri, 4 mai 2022

CAHLĂ SPECIALĂ PENTRU CORNIȘĂ

 



CAHLĂ SPECIALĂ PENTRU CORNIȘĂ este exponatul săptămânii în perioada 3-8 mai 2022.
Trecerea de la un compartiment al sobei la altul – soclu, camera de ardere, camera de încălzire, coronamentul – se făcea prin cahle-speciale care sunt împărțite pe tipuri, în funcție de locul ocupat în cadrul unei sobe (de exemplu cahle pentru soclu, cahle pentru cornișă, cahle de colț).
Cahla de față este o cahlă specială pentru cornișă smălţuită cu smalț de culoare verde, descoperită cu ocazia lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate în anii 2003-2004 la clădirea din Piața Libertății nr. 15 din Baia Mare, cunoscută sub numele de Casa Lendvay.
Cahla este împărțită în două registre: în registrul inferior sunt redate tulpini din care se dezvoltă două frunze în formă de inimă, fondul fiind acoperit cu mici proeminențe circulare; registrul superior este decorat cu frunze de acant stilizate. Lățimea fragmentului este de 21,7 cm, iar lungimea de 11,4 cm. Pe verso nu se păstrează sistemul de fixare al cahlei. La Casa Lendvay au fost descoperite și fragmente de cahle plăci decorate cu aceleași motive vegetale, fiind posibil ca acestea să fi făcut parte din aceeași sobă.
Cahla de față face parte din seria de cahle-speciale care au fața vizibilă profilată, formată din toruri și cavete. Astfel de piese își fac apariția în secolul al XVI-lea, pentru a se generaliza în secolul al XVII-lea. Cahla-specială descoperită la Casa Lendvay se datează cel mai probabil în secolul al XVII-lea.
Bibliografie: Raul Cardoș, Cahle descoperite la Casa Lendvay din Baia Mare, în Marmatia 8/1, 2005, 355-373.
Raul Cardoș, muzeograf
Zamfir Șomcutean, conservator
Gavril Moldovan, desenator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu