sâmbătă, 12 noiembrie 2016
Lansare proiect și vernisaj ”Resturi și rosturi. Comori uitate”
Asociația Renascendis vă invită luni, 14 noiembrie, ora 11.00 la prezentarea produselor realizate în cadrul proiectului Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului și totodată la vernisajul expoziției de fotografie cu același nume. Evenimentul are loc la Biserica evanghelică din Făgăraș din Piața Republicii nr. 16.
În perioada iulie – noiembrie 2016, Asociația Renascendis a cecrcetat, documentat și inventariat toate bunurile culturale mobile și componentele artistice deținute de parohiile evanghelice din Făgăraș/ Fogarasch, Bărcut/ Bekokten, Felmer/ Felmern, Rodbav/ Rohrbach, Șoarș/ Scharosch, Seliștat/ Seligstadt, Jibert/ Seiburg, Lovnic/ Leblang și Șercaia/ Schirkanyen - parohii subordonate Bisericii Evanghelice C.A. Făgăraș, partener în proiect.
Fișele detaliate ale tuturor acestor obiecte, însoțite de fotografii, sunt în curs de publicare online pe portalul www.resturisirosturi.ro
care va fi lansat în cadrul evenimentului. Astfel vor deveni accesibile atât specialiștilor, cât și publicului larg o serie de mici comori de obicei ignorate sau chiar ascunse privirilor celor care vizitează monumentele: obiecte de orfevrărie și lemn, cositoare, textile de cult, lăzi, steaguri, cărți și documente vechi, dar și altare, strane pictate, orgi, cristelnițe sau amvoane.
Portalul www.resturisirosturi.ro
contribuie totodată și la promovarea turistică a celor nouă obiective incluse în proiect (cinci biserici medievale fortificate și patru biserici din secolul al XIX-lea), incluzând informații despre ele, hărți cu trasee între locații și posibilitatea de a programa online vizitele.
Expoziția vernisată cu această ocazie cuprinde o selecție de 25 de fotografii realizate în timpul cercetărilor pe teren, care surprind o serie de detalii din interioarele și exterioarele bisericilor. Expoziția propune un mod de vizitare deosebit, cu accent pe
observarea detaliilor, atrăgând în același timp atenția asupra necesității de a proteja și obiectele, nu numai clădirile.
O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Astfel, în cadrul proiectului a fost realizată și o carte de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care a fost folosită în cadrul atelierelor interactive organizate pentru copiii din Felmer, Șoarș și Bărcut, în parteneriat cu Școala gimnazială Șoarș.
Tot în cadrul proiectului a fost realizată și o hartă turistică a zonei cercetate.
Sursa informaţiilor aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu