LINK EXCHANGE

marți, 15 noiembrie 2022

Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

 1. A medieval dwelling house with wooden sole and floor, raised near the still standing wall of the Drobeta Roman military amphitheatre




 

Sursa informațiilor Florian Matei-Popescu.

2. Biserica Evanghelică Fortificată din Vermeș

 




În perioada 24-28 octombrie 2022 am desfășurat o nouă acțiune de voluntariat, în cadrul proiectului anual "Fii arheolog pentru o zi!", de data aceasta la Biserica Evanghelică Fortificată din Vermeș. Când vorbim despre proiectul în sine, vorbim despre numere, beneficiari, activități, decoperiri, însă adesea uităm să vorbim despre cei care stau în spatele acestor acțiuni, despre oamenii speciali care își dedică timp pentru ca aceste acțiuni să capete importanță. Să nu uităm că fără aceste persoane speciale, voluntarii, poveștile frumoase nu s-ar putea scrie. O asemenea poveste am scris și noi anul acesta la biserica de la Vermeș.
Starea avansată de degradare a bisericii și vremea nefavorabilă nu ne-a permis extinderea cercetărilor, însă cu toate acestea, cercetarea preventivă a constat în efectuarea a două secțiuni. O primă secțiune a fost efectuată pe latura nordică a bisericii, în zona unei presupuse capele, iar alta pe latura sudică, lângă al doilea contrafort din zona altarului. Chiar dacă suprafețele cercetate nu sunt de mari dimensiuni, rezultatele sunt spectaculoase și concludente. Pe latura nordică existența unei capele rămâne incertă, însă a fost identificată baza unui contrafort anterior care a fost dărâmat. O descoperire de senzație o constituie un mormânt de înhumație cu inventar ceramic și litic ce aparține epocii bronzului. Tot în această secțiune sub contrafortul actual a fost găsită fundația fostei sacristii a bisericii cu o zidărie masivă. În secțiunea de pe latura sudică a fost identificată o groapă modernă în care au fost reînhumate oseminte umane, deranjate anterior. Tot aici au fost surprinse urmele unor intervenții de restaurare efectuate, probabil în perioada interbelică. Cea mai interesantă descoperire din această secțiune o constiuie identificarea primei faze de construcție a Bisericii Evanghelice de la Vermeș, sec. XIII, peste care ulterior a fost ridicată biserica actuală.
Implicarea voluntarilor a fost mare și nu s-a rezumat doar la a reada povești scrise de alții despre acest obiectiv, ci fiecare dintre ei, a dorit să fie parte a descoperirii, să scrie ei înșiși povestea. Pe acestă cale vrem le să aducem mulțumiri unor tineri pasionați de arheologie care ne-au fost alături și la celelelte acțiuni, respectiv Linul Mihnea-Matei, Cadiș Dan-Cristian și Berendea Vlad, toți elevi ai Colegiului Național "Liviu Rebreanu" Bistrița. Alături de ei s-au implicat și Surcel Orlando, Sălăgean Ștefania, Belei Florin, Ștefureac Ioana, Tomoroga Robert, Ilieș Andrei, Galben Daniel, Belei Grigore, Georza Daniel, Țiplea Eldad, Vălean Hanna, Ardelean Sofia, Ardelean Maia, Pop Ștefania, Pop Stela-Octavia, Pop Magdalena.
Mulțumiri speciale vrem să aducem domnilor profesori coordonatori Sălagean Ștefan, director al Școlii Gimnaziale Tiha Bârgăului, Pop Cristian și domnului Socaci Adrian, profesor al Școlii Gimnaziale din Uriu. Printre voluntarii care au participat la faza de început a cercetării arheologice de la Vermeș s-au numărat și Henț Medeea Maria, Mărginean Mihnea Nicolae, Enache Irina, Vas Attila, Popișter Ioana și Sabou Lorena de la Organizația nonguvernamentală Ambulanța pentru Monumente.
Ca poveștile noastre să conteze, să fie pline de semnificație, pe viitor, obiectivul nostru rămâne același și anume, dorința de a implica cât mai mult comunitatea locală în eforturile noastre de a descoperi istoria județului.
Vă mulțumim, încă o dată și vă așteptăm să ne fiți alături și la celelalte acțiuni pe care le vom întreprinde!
Echipa CMBN: Radu ZĂGREANU, cercetător științific, Sofia-Adriana STANCU, muzeograf, Angelica MOLDOVAN, educator muzeal, Andreea ILIEȘ, desenator.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

3. Noi cercetări arheologice la cetatea Ciacova (Timiș) 


Sursa informațiilor Medievistica.

4. Descoperire pe un șantier arheologic din Alba Iulia: ”Medusa Apulensis”, fata cu păr bogat în care mișunau șerpi veninoși

5. Așa arată urmele unei locuințe de acum 500 de ani

Așa arată urmele unei locuințe de acum 500 de ani, descoperită relativ recent la Târgu Neamț. Probabil vă întrebați ce e așa de special la această construcție? Un lucru cu totul deosebit este acela că în interiorul ei am găsit o cantitate relevantă de cereale și plante leguminoase carbonizate, care ne ajută să înțelegem obiceiurile alimentare de acum jumătate de mileniu, condițiile climatice, trăsăturile agriculturii, dar și modul de gestionare a resurselor.
În arheologie e vorba și de mult noroc!

#archaeology #seeds #food #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

6. Descoperim un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”

Medusa Apulensis


Antefix cu reprezentarea chipului Medusei, țigle și olane descoperite la Apulum (punct Altip, 2022)


Antefixe cu chipul Medusei pe un acoperiș reconstituit la Villa dei Misteri, Pompeii
https://mytimetotravel.wordpress.com/.../30/lbs-roman-life/


 Antefix cu reprezentarea capului de leu, descoperit în castrul legiunii a XIII-a Gemina. Este prezentat în expoziția temporară DOMVS VR. Inside a Roman house from Apulum/O casă romană din Apulum (Muzeul Principia)


Țigle și olane provenind de la acoperișul unei clădiri romane (Apulum, punct Altip, 2022)


Acoperișul intact al unei case romane dezvelite cu ocazia noilor cercetări arheologice la Pompeii, Regio V, 2019. Instagram photo by Director Massimo Osanna

#ALTIP22 #Apulum

 
De multe ori, cei care ne vizitează șantierele sunt impresionați de construcțiile romane, de calitatea materialelor, a mortarului, de modul în care pragmatismul funcționalității, al utilității, se îmbina cu meșterelile decorative care reflectă, într-o anumită măsură, estetica arhitecturală și preocuparea pentru frumos. Descoperirile făcute în cursul cercetării arheologice preventive din sectorul SE al așezării civile a castrului pot constitui exemple ”de manual” privind tehnicile de construcție romane, de la etapele zidăriei, amenajările interioare cu podele și pavimente diverse, tencuieli, până la elementele folosite în mod obișnuit pentru acoperiș, precum țiglele (tegulae) și olanele (imbrices). După olanul de ventilație ornamental (coșul de fum roman), ne-am bucurat să descoperim un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”. Fața ei rotundă, cu pomeții proeminenți și privirea ascuțită, este încadrată de un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși. Potrivit mitului, Medusa a fost transformată într-o fiinţă monstruoasă pierzând tot ce era mai de preț: statutul în societate și frumuseţea. Nu va mai putea privi pe nimeni fără a-l ucide… Adevărata poveste a Medusei începe însă după blestem, când devine magică, deci foarte puternică. Reprezentările capului protector al Gorgonei Medusa (gorgoneion) erau extrem de populare în lumea greco-romană, atât în mediul civil, cât și în cel funerar sau militar, de fapt, peste tot unde superstiţiile și teama de nenorociri sau deochi (oculus malignus) determinau utilizarea simbolurilor care fereau de rău (apotropaice). Astfel, nu este întâmplătoare apariția chipului ei și pe antefixe.
Aceste elemente decorative, fixate la capătul unui șir de olane pe acoperișurile templelor sau ale caselor, erau foarte variate ca forme și reprezentări, fiind deja utilizate de greci, de etrusci sau în spațiul microasiatic. Pentru Dacia romană, Apulum deține recordul ca număr și tipologie. Muzeului Național al Unirii Alba Iulia păstrează în colecția sa antefixe romane reprezentând divinități (Iupiter, Bacchus), personificări (Boreas, Vântul de Nord), figure tragice (măști), personaje mitologice (Medusa), dar și animale (un antefix cap de leu, descoperit în castrul legiunii a XIII-a Gemina).
Le puteți vedea în cadrul expoziției permanente.
ANTEFIX provine din limba latină – ”antefixum”,”antefixa” (pl), adică fixat (”fixus”, ”figere”) în față (”ante”). 

 

Sursa informațiilor Anca Timofan.

7. Cetatea Orgame-Argamum de la Jurilovca, prima așezare atestată istoric din România

8. Papirusul de la Mangalia - Cronici Dobrogene cu Cristian Cealera


 Sursa: Youtube Utilizator: Constanta TV

Singurul papirus descoperit vreodată pe teritoriul României a fost găsit în 1959, într-un mormânt din Mangalia, orașul modern ce se suprapune peste anticul polis Callatis. Misteriosul artefact are o vechime de peste 2300 de ani și ascunde încă multe taine. A fost descoperit, apoi pierdut din nou, pentru ca în 2011, să fie regăsit în Rusia și adus înapoi acasă. Despre povestea incredibilă a acestui papirus și despre enigmele ce îl înconjoară, discutăm la "Cronici Dobrogene" chiar cu unul dintre redescoperitorii săi, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

9. Apeductele orașului Tomis la Cronici Dobrogene cu Cristian Cealera


Sursa: Youtube Utilizator: Constanta TV

În perioada sa de maximă dezvoltare, din vremea stăpânirii romane, Tomisul era o metropolă înfloritoare și capitală a provinciei Scythia Minor. Pentru a se aproviziona întreg orașul, cu apă de bună calitate, a fost realizată o adevărată bijuterie inginerească - o rețea de apeducte, realizate subteran, sub forma unor uriașe galerii ce există și astăzi sub Constanța modernă. Despre așa-numitele catacombe antice discutăm la "Cronici Dobrogene" cu dr. Ghiorghe Papuc, arheologul care și-a dedicat întreaga viață cercetării lor.

10. Oasele incinerate ale unui copil au fost descoperite în tumulii Neamțului. Vasile Diaconu, arheolog, despre obiceiurile funerare ale celor care au ocupat zona înainte de Hristos

 

Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu