LINK EXCHANGE

miercuri, 13 noiembrie 2024

Oamenii din Valea OMO, Etiopia

 

Vă invităm la vernisaj!


Miercuri, 20 noiembrie 2024, ora 11:00, la Muzeul Județean Buzău, va fi deschisă expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia”, iar accesul este gratuit!
Proiectul expozițional aparține artistului Kiro Urdin, care își propune să surprindă autenticitatea existenței ființei umane, neatinsă de toate elementele disturbatoare ale unei societăți dezvoltate, ce tinde să acapareze, în lupta pentru resurse, și aceste zone ale habitatului uman.
Râul OMO, situat în Sudul Etiopiei, este cel mai mare râu ce traversează această țară. Zona este inclusă în Patrimoniul UNESCO, aici fiind descoperite peste 50 000 de fosile de hominide (genurile Australopithecus și Homo), mamifere, pești, din Pliocen și Pleistocen.
Kiro Urdin, născut în anul 1945, este un cunoscut artist din Macedonia de Nord, care s-a remarcat prin performanțe deosebite în pictură, grafică, film, artă fotografică, poezie, arte coregrafice. A călătorit în întreaga lume și a lucrat în țări precum SUA, Franța, Japonia. Este creatorul proiectului „Planetarium”, care a inclus realizarea picturii cu același nume, pe o suprafață de 48 mp.
Kiro Urdin a studiat arta și cinematografia la Paris în deceniul al optulea din secolul trecut. Expozițiile sale, începând cu anul 1986, au fost urcate pe simeze la Paris, Yokohama, Los Angeles, Londra, Stockholm și Bratislava. Etapa de creație de film a debutat în anul 1988, în Statele Unite ale Americii, când Kiro Urdin a locuit la New York și la Hollywood, unde a regizat patru filme. Ca publicist, artistul din Macedonia de Nord a publicat peste 15 de volume.
La Muzeul Județean Buzău, proiectul expozițional a fost posibil cu ajutorul istoricului de artă Jane Teoharevski, căruia îi mulțumim și pe această cale.


Vă așteptăm la muzeu!

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.

Mituri medievale despre cavaleri și războinici: adevăr sau ficțiune?

 

Mituri medievale despre cavaleri și războinici: adevăr sau ficțiune?


Câte din ceea ce știm despre cavaleri și războinici este adevărat? Hai să aflăm împreună adevărul din spatele legendelor!
Dacă ești curios să afli secretele medievale, Vino pe 16 noiembrie, ora 12:00, la Muzeul Național de Istorie la o lecție captivantă, unde vom răspunde la următoarele întrebări despre viața și abilitățile cavalerilor și arcașilor:
Putea un cavaler să se ridice singur după o cădere? Da! Armura, deși cântărea între 20 și 30 kg, era concepută pentru a distribui greutatea uniform, astfel încât un cavaler se putea ridica fără ajutor.
Cavalerul în armură sau arcașul mongol—cine ar avea avantajul? Pe teren deschis, arcașul mongol avea un avantaj datorită agilității. Însă, în lupta corp la corp, cavalerul era aproape de neînvins datorită armurii sale.
Coiful unui cavaler îi permitea să vadă bine? Vederea era restrânsă, dar coifurile aveau fante speciale și viziere mobile, pentru a menține vizibilitatea în luptă.
Era armura doar pentru cavaleri? Nu! Războinicii de diferite ranguri și statut purtau echipamente de protecție, deși calitatea și stilul acestora variau în funcție de rang și resurse.
Programare la nr.: 022 240 426
Participarea este gratuită, doar cu bilet de intrare în muzeu.
Te așteptăm cu drag!


#LegendeMedievale #CavaleriȘiRăzboinici #Istorie #MuzeulNaționalDeIstorie #SecreteMedievale #AdevărSauFicțiune

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Rechini fosili din Bazinul Transilvaniei – Oceane străvechi

 


Despre rechinii fosili ai Transilvaniei!


Vineri, 25 Octombrie 2024, ora 15:00, la Muzeul de Istorie Naturală, Sibiu, vă așteptăm la vernisajul expoziției „Rechini fosili din Bazinul Transilvaniei – Oceane străvechi
Perioada expoziției: 25.10 - 24.11.2024
În decursul anului 2024, Muzeul Național Brukenthal a organizat numeroase proiecte internaționale și naționale de excepție. Unul dintre acestea este cel desfășurat de Muzeul de Istorie Naturală, secție a Muzeului Național Brukenthal. Proiectul intitulat „Rechini și pisici de mare fosile din Eocenul și Oligocenul Bazinului Transilvaniei (România)” vine în continuarea cercetărilor începute încă din anul 1850 chiar în acest muzeu. De altfel, cu unele pauze, putem spune că muzeul Muzeul de Istorie Naturală a instituit o tradiție în România în cercetarea peștilor fosili, mai cu seamă a rechinilor și pisicilor de mare. Începută de către Johann Ludwig Neugeboren în 1850, urmată de către dr. Rodica Ciobanu între anii 1996-2016, tradiția este continuată și astăzi.
Finanțat de National Geographic Society și coordonat de către dr. Nicolae Trif, muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală, proiectul aduce la lumină numeroase informații inedite. O echipă complexă formată din cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Biologie și Geologie și Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Geografie și Geologie, precum și din persoane neafiliate, a desfășurat o campanie intensă de teren în vederea îndeplinirii obiectivelor acestui proiect.
În expoziția vernisată puteți vedea o parte a rezultatelor cercetării, rezultate care vor fi rafinate în perioada următoare prin studii de laborator. Veți putea vedea, alături de diversitatea peștilor fosili descoperiți în Nord-vestul Transilvaniei, și o varietate de nevertebrate, precum scoici, melci, nautili, crabi, foraminifere, corali, arici de mare, mamifere marine și chiar și piese mineralogice colectate din aceleași roci.


Expoziția este completată și de publicarea unui catalog de expoziție în condiții grafice deosebite, care întregește prezentarea către public a proiectului.

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 „𝐋𝐚𝐠𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚”

 


35 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑎̆𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑎 𝑑𝑒 𝐸𝑠𝑡 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 „𝐋𝐚𝐠𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚”


14 noiembrie 2024, 13.00
Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin (jud. Sălaj)
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal anunță itinerarea expoziției „Lagărul din Cetatea Oradea”, care va fi deschisă la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin (jud. Sălaj), în data de 14 noiembrie a.c., cu ocazia evenimentului 35 𝑑𝑒 𝑎𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑎̆𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑎 𝑑𝑒 𝐸𝑠𝑡, organizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu” în parteneriat cu Fundația Corneliu Coposu, Fundația Academia Civică și Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal. Acesta va începe la ora 13.00 și va cuprinde două părți.
În prima parte a evenimentului va avea loc o conferință susținută de istoricul și scriitorul francez Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce din Paris, preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident. Câteva dintre publicațiile sale au apărut și în limba română, precum KGB-ul în Franța (1992); Roșu-brun: Răul secolului (1999); KGB-ul la putere: Sistemul Putin (2008); O istorie mondială a comunismului ( volumul I 2018, volumul al II-lea 2019); Negaționismul de stânga (2019). La această conferință vor lua, de asemenea, cuvântul Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, și Ioana Boca, director executiv al Fundației Academia Civică.
În partea a doua a evenimentului va avea loc vernisajul expoziției ,,Lagărul din Cetatea Oradea”, în cadrul căruia este invitată să ia cuvântul dr. Cristina Pușcaș, istoric la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Expoziția aduce în prim-plan istoria și tragismul Lagărului de Internare nr. 1, care a funcționat în Cetatea Oradea, prezentând publicului una dintre cele mai cutremurătoare povești din istoria orașului Oradea. De asemenea, oferă informații despre acest lagăr, aici fiind închiși nu doar etnici sași și șvabi, ci și soldați din Wehrmacht și SS, alături de cei suspectați de legături cu diverse mișcări sau acuzați de contrabandă și încercări ilegale de trecere a frontierei.


Expoziția va putea fi vizitată la Casa Memorială „Iuliu Maniu” până în 26.01.2025.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Vernisajul unei expoziții cu imagini astronomice, dedicată „stelelor variabile”

 



Pe 15 noiembrie 2024, ora 17:00, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad va avea loc vernisajul unei expoziții cu imagini astronomice, dedicată „stelelor variabile” descoperite la Observatorul Astronomic.
Ne propunem prin această expoziție să aducem în atenția publicul bârladean, dar și a celui național că la Bârlad în perioada anilor 2015 – 2024, s-au realizat o serie de descoperiri istorice în domeniul astronomiei. Observatorul Astronomic din cadrul instituției noastre a intrat de două ori în istoria astronomiei românești, prima dată în anul 2015, când s-a descoperit un fenomen optic foarte rar: Nova Roșie Luminoasă din Galaxia Messier 101, și anul acesta când am marcat un moment de excepție. Suntem singura instituție din țară cu cele mai multe descoperiri științifice în domeniul astronomiei.
Expoziția este compusă din panouri cu imagini ale stelelor variabile descoperite în perioada iunie 2023 – august 2024, dar și cu marea descoperire din 2015 amintită mai sus.
Stelele variabile sunt acele stele care își schimbă strălucirea în timp din cauza unor procese din interior, sau sunt sisteme binare care se eclipsează reciproc, determinând o variație în strălucire atunci când sunt privite de pe Pământ.
Fiecare panou din expoziție este compus din două imagini, una realizată prin metoda artei digitale, folosind inteligența artificială pentru a simula un observator aflat în imediata vecinătate a unei stele, descoperite la Bârlad, și o imagine științifică obținută prin intermediul telescopului de cercetare științifică de la Observatorul Astronomic.
Cu alte cuvinte expoziția este o combinație de artă și astronomie ce își propune să stârnească curiozitatea și imaginația privitorului. Mai mult de atât, expoziția va fi și cu vânzare. Imaginile expuse pot fi cumpărate de către cei care doresc să rămână cu o amintire frumoasă și cu satisfacția că dețin „fotoni de lumină” de la stele aflate la sute, mii sau milioane de ani lumină distanță.
Informații suplimentare despre stelele variabile descoperite la Bârlad, găsiți la acest link.
Expoziția va fi deschisă spre vizitare la sediul central al instituției noastre până pe 15 ianuarie 2025.
La vernisaj accesul va fi liber !
Parteneri media: Jurnal FM, Media TV, Bârlad Online, Vremea Nouă, Radio România Cultural.


Organizator:
Muzeograf / Şef Secţie „Ştiinţele Universului şi ale Vieţii”,
Dumitru Ciprian Vîntdevară

 

Sursa informațiilor Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Petale de portocali, flori de bun rãmas

 







Povestea tinerei de 19 ani, al cãrei drum în viaţã s-a sãvârşit la mijloc de veac XIX, fiind înmormântatã în cimitirul de atunci al parohiei Mavrogheni, continuã cu un detaliu nou.
Între capacul interior al sicriului şi cel exterior au fost descoperite resturi vegetale de Citrus Aurantius, flori de portocal din Sevilla, fapt destul de neobişnuit pentru aceastã parte de Europa.
Simbol al vârstelor foarte tinere, al puritãţii şi al despãrţirii înainte de vreme, florile de portocal au rãmas pânã astãzi o imagine greu de prins, a durerii tãcute, îndelungate, care a urmat anilor de dupã, pentru familia îndureratã.
Suntem în plin proces de identificare a acestei familii, a poziţiei sale profesionale şi sociale pentru mijlocul de veac XIX bucureştean. Pânã atunci, vã oferim în câteva imagini şi o fişã analiticã, o imagine completã despre florile de Citrus Aurantius. Tânãra şi povestea ei, altfel spus, poate fi asemuitã cu florile mici şi sidefate ale unui portocal din Andalusia. 


Fișă analitică
Identificarea plantelor de pe sicriu: ramuri tinere de portocal (*Citrus aurantium), flori de portocal și fructe imature și uscate (ovare fecundate).
Denumire populară: Portocalul de Sevilla; Portocalul sălbatic; Portocal amar
Gen: Citrus L.
Familia: Rutaceae
Subfamilie: Aurantioideae
Ordinul: Rutales
Clasa: Magnoliatae (Dicotyledonatae)
Încrengătura: Magnoliophyta (Angyospermatophyta)
Denumire științifică: *Citrus aurantium L.
Origine: Asia de Sud
Distribuție / răspândire generală: Europa și Asia de Sud (regiuni tropicale și subtropicale ale lumii). Se cultivă rar, în sere (România).


Descriere / Caracterele speciei: Arbust sau arbore de 3-12 m, cu ramuri de regulă spinoase. Frunzele sunt eliptice, slab dințate, acuminate, cu pețioli evident aripați, obovați (în formă de ou cu vârful în jos, cu lățimea cea mai mare deasupra mijlocului).
Florile sunt lungi de 2-2,5 cm, puternic mirositoare, solitare sau în corimbi pauciflori, cu caliciul păros și petale albe. Fructe globuloase, aspre, portocalii, cu pulpa amărui-acidă.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Vernisajul expoziției-eveniment „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”

 

Data: 16 noiembrie
Ora: 12:00
Locația: Sala 1, Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Banca Națională a României, vă invită la vernisajul expoziției-eveniment „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.


Această expoziție, sprijinită de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, va explora în detaliu implicarea istorică și economică a unui episod crucial din istoria modernă a României – tezaurul național care a fost încredințat Uniunii Sovietice în perioada interbelică, dar care nu a fost niciodată returnat.
Expoziția va aduce în prim-plan documente originale, obiecte istorice și informații exclusive, care vor oferi o perspectivă amplă asupra acestui moment complex, în care rezerva monetară a fost lăsată unui aliat, iar angajamentele și garanțiile asumate nu au fost respectate, în ciuda conformității lor cu normele internaționale ale vremii.
Expoziția a fost deja expusă în Parlamentul European pe 5 martie 2024, iar în aceeași lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind returnarea tezaurului României, un succes remarcabil al diplomației românești.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 noiembrie - 5 decembrie 2024, în Sala 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, Str. 31 August 1989, nr. 121A.


#MuzeulNaționalDeIstorie #TezaurulRomâniei #ExpozițieEveniment #IstorieȘiEconomie #BancaNaționalăARomâniei #ICRMihaiEminescu #CulturaȘiIstorie #TezaurNerecuperat

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Noi monede comemorative din Costa Rica - 13.11.2024 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Central Bank of Costa Rica (BCCR) has presented a new collection of 50-colon coins, which highlight the fauna of the country's ecosystems. These coins are part of the Bank's new monetary cone, which changes their size and characteristics with respect to the current 50-colon coins (9 euro cents).


The new collection, called “Fauna of the ecosystems”, consists of six pieces to present species of the biodiversity present in Costa Rica: the morpho butterfly (tropical cloud forest), the short-haired frog (tropical rain forest), the hawksbill turtle (coral reef), the lizard or anolis (tropical dry forest), the sailor crab (mangrove) and the wild rabbit (páramo).

The first coin to be issued, both in its collectible and regular circulation versions, is the Morpho butterfly coin, available since yesterday, November 12, 2024.


These coins feature the legends "República de Costa Rica" and "Banco Central de Costa Rica" on the upper part of the obverse, as well as three bars on the lower part of the coin in high relief that facilitate their recognition by touch.


The reverse features the name of each of Costa Rica's ecosystems. For the first coin issued, you can read "Tropical cloud forest" and the common and scientific names "Morpho butterfly" and "Morpho helenor marinita." The design also shows a proportion of the map of the tropical cloud forest, and the year "2023" corresponding to the year of approval of the design by the Board of Directors of the
Central Bank of Costa Rica. 


The morpho butterfly lives in secondary forests and riverbanks. It can be observed on both sides of the Talamanca, Guanacaste and Tilarán mountain ranges; the eastern slope of the Central Volcanic Range; the Cerros del Aguacate; the Osa, Santa Elena and Nicoya peninsulas; the valleys of Coto Colorado and La Estrella; the plains of Los Guatusos, San Carlos, Tortuguero and Santa Clara; and in Punta Cahuita; at altitudes of 0 to 1,800 meters above sea level. As adults, they feed on rotting fruit and fungi.


Sursa: Youtube Utilizator: Banco Central de Costa Rica


Technical characteristics of the coin and its issuance

Country: Costa Rica
Year: 2024 (minting date 2023)
Face value: 50 colones
Metals: Copper , nickel and zinc
Weight: 5.54 g
Diameter: 24.4 mm
Issue volume: 25,000,000 colorless circulation


17,000 in color in two presentations


The selling price of the colored coins in Costa Rica is, depending on the presentation, between 15 and 17 euros at the exchange rate. 

 

Sursa informațiilor aici.

Noi monede comemorative din Spania - 13.11.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

Next Monday, November 18, the National Mint and Stamp Factory – Royal Mint, will issue a new series of collector coins dedicated to commemorating the 425th Anniversary of the birth of Velázquez. There are a total of five coins depicting some of the most famous works of the brilliant painter. Three 10 euro pieces in a square shape in silver, one 50 euro piece also in silver, and another 400 euro piece, the latter minted in gold.


Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, (6 June 1599 – 6 August 1660) was a well-known Spanish painter and the leading artist of the Spanish Golden Age. He was an artist of the Baroque period. He began painting in a naturalistic style of tenebrist illumination, influenced by Caravaggio. In addition to numerous depictions of scenes of historical and cultural significance, he painted a multitude of portraits of the Spanish royal family and ordinary people, culminating in his masterpiece Las Meninas (1656).

10 Euro square silver coins

THE FORGE OF VULCAN

In "The Forge of Vulcan," Velázquez immerses us in the world of classical mythology through one of its most famous myths: the infidelity of Venus with the god Mars. The work narrates the moment when Apollo reveals his infidelity to Vulcan in the presence
of the other blacksmiths.


The obverse of the first coin depicts the work entitled "La fragua de
Vulcano" (The Forge of Vulcan), created by Diego Velázquez in 1630 and kept at the Museo Nacional del Prado in Madrid. On the lower part of the coin, decorated with ornaments representative of the Baroque style, the legend LA FRAGUA DE VULCANO appears horizontally and in
capital letters.

THE SPINNERS

This painting, along with Las Meninas, is considered one of the painter's masterpieces, the best example of Spanish Baroque painting and one of the best Baroque paintings in the History of Art. The work represents the passage from matter (the spinning process) to form (the tapestry) through the power of art, which would be a defense of the nobility of painting.
 

The obverse of the second coin depicts the work entitled "Las hilanderas" (The Spinners), created by Diego Velázquez between 1655 and 1660, which is kept in the Museo Nacional del Prado in Madrid. On the lower part of the coin, decorated with ornaments representative of the Baroque style, the legend LAS HILANDERAS appears horizontally and in capital letters.


VENUS OF THE MIRROR

“Venus of the Mirror” is Velázquez’s only surviving female nude and one of his most celebrated works. Its nickname, “The Venus of Rokeby,” comes from Rokeby Park, a country house in County Durham, where the painting hung for much of the 19th century. 
 

The obverse of the third coin depicts the work entitled "Venus of the Mirror", created by Diego Velázquez between 1647 and 1651, which is kept at the National Gallery in London. On the lower part of the coin, decorated with ornaments representative of the Baroque style, the legend VENUS DEL ESPEJO appears horizontally and in capital letters .


Common Reverse
 

On the reverse (common to all three coins), the monument to Diego
Velázquez made by the Sevillian sculptor Antonio Susillo, which is located in the Plaza del Duque de la Victoria, in Seville, is reproduced. To its right, at the top, the mint mark. To its left, and from top to bottom, the face value of the coin 10 EURO, the legend
DIEGO VELÁZQUEZ, the year of minting 2024 and the legend ESPAÑA. At the bottom of the coin, horizontally and in capital letters, the legend 425 ANNIVERSARY. The motifs and legends are surrounded by a graphic evoking the characteristic filigree of the Baroque.

Common Technical Features

Metal: 999 Silver
Shape and quality: Rectangular with smooth edge / Proof quality
Dimensions: 36 x 36 mm
Weight: 31.41 g
Face value: 10 Euro
Maximum mintage: 5,000 of each

The selling price for each of these coins will be €85.



50 Euro round silver coin

THE MENINAS

Las Meninas. Considered the masterpiece of the Spanish Golden Age painter, Diego Velázquez. It is an oil painting on a large canvas, where the figures in the foreground are represented life-size. On the coin it is possible to see the painter, Velázquez, as well as the Infanta Margarita with one of her ladies-in-waiting.
 

The obverse features a fragment of the work entitled "Las Meninas" by Diego Velázquez in 1656, which is kept at the Museo Nacional del Prado in Madrid. Above the image is the year of issue 2024 and the legend ESPAÑA. The motifs and legends are surrounded by a graphic pattern evoking the filigree work characteristic of the Baroque, interrupted at the bottom by a section within which the legend LAS MENINAS appears in a circular shape and in capital letters.

MARS

This is a Baroque work in which a compositional system is established in which the geometric structure prevails, and the attitude or posture of the figure, whose attitude is one of repose, is based on principles of symmetry. An important aspect of Velázquez's work is the way he executes the hands, something typical of the Sevillian artist, as he never finishes them completely. It is as if he were sketching them rather than drawing them. 
 

The reverse features a reproduction of the work entitled "Mars", created by Diego Velázquez around 1638 and kept at the Museo Nacional del Prado in Madrid. To the right, in two lines and in capital letters, is the face value of the coin, 50 EURO; below, the
mint mark. In the upper left-hand corner of the coin, in an ascending circular pattern and in capital letters, is the legend MARTE. In the upper right-hand corner, in two lines and in capital letters, is the legend DIEGO VELÁZQUEZ. Surrounding the motifs and legends is a graphic evoking the characteristic filigree of the Baroque, interrupted at the bottom by a section within which appears, in a circular pattern and in capital letters, the legend 425 ANNIVERSARY.

Technical Features

Metal: 925 Silver
Minting Quality: Proof
Diameter: 73 mm (metric of a fifty)
Weight: 168.75 g
Face Value: 50 Euro
Maximum Mintage: 2,500 coins

The selling price for this coin will be €395


400 Euro round gold coin

THE TRIUMPH OF BACCHUS

This was his first attempt to depict a mythological fable. The presence of Bacchus allowed the painter to depict one of his first male nudes, and that figure dominates the composition thanks to the luminosity of his body and clothing. The painting has been interpreted as an allegory of wine, which is not only capable of bringing joy to humans and inducing non-rational states, but also of stimulating poetic creation. 
 

The obverse depicts the work entitled "The Triumph of Bacchus", created by Diego Velázquez between 1628 and 1629 and kept at the Museo Nacional del Prado in Madrid. The motifs are surrounded by a graphic pattern evoking the filigree work characteristic of the Baroque, interrupted at the bottom by a section within which appears, in a circular manner and in capital letters, the legend THE TRIUMPH OF BACCHUS.
 

The statue of Velázquez is the image depicted on the reverse of the gold coin. This statue, a work by the Sevillian sculptor Antonio Susillo, was made in 1889 and the pose of the statue was based on the image of Velázquez in his painting Las Meninas. To the right, in two lines and in capital letters, the face value of the coin, 400 EURO; below, the mint mark. To the left, in two lines and in capital letters, appears the legend DIEGO VELÁZQUEZ. In the upper left, in an ascending circular direction and in capital letters, appears the legend ESPAÑA 2024. Surrounding the motifs and legends is a graphic evoking the characteristic filigree of the Baroque, interrupted at the bottom by a section inside which appears, in a circular direction and in capital letters, the legend 425 ANNIVERSARY.

Technical Features

Metal: 999 Gold
Minting Quality: Proof
Diameter: 38 mm (8 escudos metric)
Weight: 27 g
Face Value: 400 Euro
Maximum Mintage: 1,000 coins

The selling price for this coin will be €2,900

These coins can be purchased individually or in collections, in which case the price will be the sum of the individual prices of the pieces that make up the collection. 
 
 
Sursa informațiilor aici.