𝐒𝐀𝐋𝐎𝐍𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄 𝟑𝟎 𝐍𝐎𝐈𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 – 𝟏 𝐃𝐄𝐂𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟒
𝐏𝐑𝐄𝐙𝐄𝐍𝐓𝐀̆𝐑𝐈/𝐋𝐀𝐍𝐒𝐀̆𝐑𝐈 𝐃𝐄 𝐂𝐀𝐑𝐓𝐄
,,𝑩𝒓𝒂𝒄𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒑𝒂𝒕𝒓𝒊𝒎𝒐𝒏𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒖𝒏𝒕̗𝒊𝒊 𝑺̗𝒖𝒓𝒆𝒂𝒏𝒖. 𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒔̗𝒊 𝑱𝒖𝒓𝒊𝒔𝒑𝒓𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕̗𝒂̆" – Claudiu Purdea, Braconarea patrimoniului arheologic din Munții Șureanu, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2024 – prezintă Augustin Lazăr și Marius Ciută
𝐷𝑢𝑚𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎̆, 1 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2024, 𝑆𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣 𝑎𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̗𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑙𝑏𝑎 – 𝑆𝑎𝑙𝑎 𝐴𝑡𝑟𝑖𝑢𝑚 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑜𝑛𝑢𝑚
𝑂𝑟𝑎 18.00
Lucrarea de față se adresează cu precădere specialiștilor care își desfășoară activitatea în scopul valorificării și protejării patrimoniului cultural, precum și studenților ce își doresc un studiu aprofundat axat pe problematica acestui generos și solicitant domeniu. De asemenea, poate fi utilă pasionaților de arheologie, ori deținătorilor de aparate pentru detecția de metale, tocmai pentru că descurajează orice formă de încălcare a legii.
Pornind de la compararea celor două fenomene: căutarea de comori versus braconajul arheologic, cartea redă cititorului o vastă cantitate de informație provenită din arhivele române și străine, cu privire la descoperirile de bunuri arheologice din Munții Șureanu. Tratarea in extenso a subiectului s-a dovedit a fi imperioasă, întrucât goana după aurul dacic a cunoscut două perioade similare ca intensitate: la începutul secolului al XIX-lea şi la cumpăna secolelor ce au urmat. Cel mai ridicat procent al descoperirilor este reprezentat de tezaurele monetare, însă alături de acestea s-au tratat cu aceeași importanță și cele legate de unelte, ori alte categorii asemănătoare. În contextul încă actual al sindromului Indiana Jones, ce produce frecvent victime în rândurile celor extaziați de visul descoperirii marii comori, cartea oferă o analiză detaliată a repercusiunilor de ordin legislativ ce pot surveni practicării activităților ilegale. Totodată, de lege ferenda, sunt propuse măsuri de protecție juridică a siturilor analizate, prin reactivarea conceptului de rezervație arheologică. Toate acestea conferă volumului un rol de pionierat în aprofundarea acestui tip de cercetare interdisciplinară, cu notabile rezultate pentru comunitatea academică și opinia publică.
Sursa informațiilor Consiliul Județean Alba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu