𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚̆ „𝐑𝐞𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚”
𝐂𝐚𝐩 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐦𝐮𝐫𝐚̆, 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 𝐥𝐚 𝐂𝐢𝐨𝐫𝐨𝐢𝐮 𝐍𝐨𝐮, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣
„Capul unei statui de marmură reprezentând un personaj masculin, imberb, cu fața rotundă. Părul scurt, tăiat drept pe frunte, a fost sugerat prin incizii curbe. O fisură verticală pe întreaga înălţime şi deteriorările din zona nasului indică faptul că statuia a fost mutilată.
Inițial, personajul a fost identificat cu împăratul Constantin II (337-340 p. Chr.). O altă ipoteză este cea conform căreia ar fi vorba despre o reprezentare a lui Philippus Junior. În tot cazul, statuia redă cel mai probabil un împărat sau un personaj militar important din prima jumătate sau de la mijlocul secolului al III-lea p. Chr.
Piesa a fost descoperită întâmplător, în anul 1971, la Cioroiul Nou - „Cetate”. Fortificația romană de la Cioroiu Nou se găsește în imediata vecinătate de sud-est a satului actual, acolo unde pârâul Eruga urmează un curs sinuos. Forma fortificației este patrulateră-neregulată, iar pentru o bună defensivă a fost prevăzută cu două șanțuri de apărare, secondate de două valuri de pământ.
Primele săpături arheologice sistematice la Cioroiul Nou au fost realizate în anul 1938, de către Dumitru Tudor și Constantin S. Nicolăescu-Plopșor. Alte săpături au avut loc între 1959-1961 (Dumitru Tudor, Gheorghe Popilian). Începând cu anul 2000, și până în prezent, cercetări arheologice sistematice se desfășoară fără întrerupere, sub conducerea dr. Dorel Bondoc (Muzeul Olteniei Craiova)”.
Text: dr. 𝐃𝐨𝐫𝐞𝐥 𝐁𝐨𝐧𝐝𝐨𝐜,„ 𝐶𝑖𝑜𝑟𝑜𝑖𝑢 𝑁𝑜𝑢. 100 𝐷𝑒𝑠𝑐𝑜𝑝𝑒𝑟𝑖𝑟𝑖 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒”, Craiova, 2010.
𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Camelia Săvescu, Referent de Specialitate, Biroul de Marketing.
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu