LINK EXCHANGE

sâmbătă, 2 noiembrie 2024

Păhar de sticlă din necropola de tip Sântana de Mureș-Cerneahov (sec. IV d.Hr.) de la Tigheci

 

Exponatul Lunii Noiembrie: Păhar de sticlă din necropola de tip Sântana de Mureș-Cerneahov (sec. IV d.Hr.) de la Tigheci  

 
Călătorim înapoi în secolul IV d.Hr., investigând un exemplu rar de pahar din necropola de tip Sântana de Mureș-Cerneahov, descoperit în localitatea Tigheci. Realizat din sticlă verzuie translucidă, paharul are o formă tronconică și este decorat cu fațete hexagonale încadrate de linii adâncite, precum și cu un șir de ove alungite sub margine – un detaliu specific culturii din acea perioadă.
Necropola de la Tigheci, aflată pe malul râului Tigheci, este un sit de mare însemnătate, cu o istorie complexă. Descoperită în anii ’80 în timpul unor exploatări de lut, necropola a suferit deteriorări, dar și recuperări valoroase datorită muncii echipei Muzeului de Istorie și Etnografie din Tigheci și a unor inițiative de conservare, inclusiv de către fondatorul muzeului. Printre obiectele descoperite se numără și alte vase și piese ceramice, care reflectă tradițiile comunității din perioada migrațiilor.
Decorul sofisticat al paharului și tehnica de realizare indică influențe artistice din zonele elenistice și romane, evidențiind astfel circulația tehnologiilor și ideilor în cadrul culturii Sântana de Mureș-Cerneahov. Acest tip de pahar a fost găsit și în alte situri importante, precum Târgșor, Bârlad-Valea Seacă în România sau Gavrilovka și Ranjevoe în Ucraina, confirmând existența unor rețele comerciale și culturale extinse în această perioadă.
Paharul reprezintă o mărturie a măiestriei meșteșugărești și a vieții comunităților antice.


Te așteptăm la muzeu să descoperi istoria ascunsă a acestui artefact.
Pentru mai multe informații consultați site-ul oficial al MNIM - https://www.nationalmuseum.md/ro/news/arhive/noiembrie_2024/

 
#Muzeu #IstorieAntică #PaharDeSticlă #Patrimoniu #Tigheci #CulturăAntică #Artefact
#sântanademureş

 

Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu