LINK EXCHANGE

joi, 1 august 2024

EXPONATUL LUNII AUGUST 2024: FOARFECĂ DE TUNS OI

 

EXPONATUL LUNII AUGUST 2024
FOARFECĂ DE TUNS OI


Descoperită prin cercetările arheologice realizate în situl de la Fulgeriș - „La 3 cireși”/Dealul Fulgeriș, com. Pâncești, jud. Bacău, campania 2010, secțiunea S XI, carou E, groapa Gr. 38, la adâncimea de -1,25 m. Aflată în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, cu nr. de inventar 35.766, foarfeca de tuns oi este datată în epoca geto-dacă, secolele I î.Hr. - I d.Hr. Confecționată din fier, prin batere, piesa are următoarele dimensiuni: lungime maximă = 17,5 cm, lungime lamă = 8 cm și lățime maximă = 4 cm.
Pământul de umplutură din Groapa Gr. 38 este de culoare brună, iar ca inventar au fost descoperite materiale datate în perioada geto-dacă, cum ar fi: fragmente ceramice de la un vas-borcan de mari dimensiuni, cu butoni decorați cu incizii în formă de cruce, un fragment de râșniță, o fusaiolă, precum și o foarfecă de tuns oi, descoperită întreagă, fiind știrbit doar un vârf de la una din lame (nr. inv. 35.766).
Așezarea geto-dacă de la Fulgeriș este situată în apropierea „davei” de la Pâncești, com. Pâncești, jud. Bacău (Tamasidava), unde au fost descoperite alte două fragmente de foarfece de tuns oi asemănătoare cu piesa prezentată. Foarfeca a fost restaurată și conservată de către colegii restauratori Iulia Voinescu (†) și Petru Voinescu.
Situl arheologic de la Fulgeriş - „La 3 cireşi”/ Dealul Fulgeriş este amplasat la nord de sat şi a fost descoperit în cadrul cercetărilor arheologice efectuate în anii ’60, de Marilena Florescu şi Viorel Căpitanu. Primele cercetări au fost întreprinse aici în anii 1987-1988, de Viorel Căpitanu, când s-a stabilit şi stratigrafia sitului: aşezare eneolitică (Cucuteni faza A), un nivel de locuire din epoca bronzului şi din epoca fierului (Latène). Încă de la începutul cercetărilor s-a constatat că aşezarea cu un nivel de locuire mai consistent este aceea din cultura Cucuteni. Menţionăm că nivelurile de locuire din epoca bronzului şi epoca fierului au fost distruse în timp de eroziunea terenului şi arăturile anuale, descoperind în stratul vegetal artefacte aparţinând acestor perioade şi unele complexe, majoritatea gropi menajere.
Cercetările arheologice pentru acest sit au fost reluate de subsemnata în 2003, efectuându-se 19 secțiuni arheologice, fiind cercetată o suprafață de 813,5 mp, în perioada 2003-2015, 2018, 2021. În urma acestor cercetări s-au descoperit 9 locuințe cucuteniene, faza A3, 60 de complexe închise (gropi menajere sau de depunere) din perioada eneolitică, epoca bronzului și din perioada geto-dacică și 3 șanțuri de apărare, datate în perioada culturii Cucuteni, faza A3.
Bibliografie: Lăcrămioara-Elena Istina, Daniel David, Fulgeriş, com. Pânceşti, jud. Bacău, Punct Dealul Fulgeriş/ La 3 cireşi, în „Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2010”, Sibiu, 2011, p. 185-187, nr. 99.


Dr. Lăcrămioara-Elena Istina
(responsabil științific de șantier)

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu