LINK EXCHANGE

miercuri, 1 mai 2024

EXPONATUL LUNII MAI 2024

 

EXPONATUL LUNII MAI 2024


Pentru că luna Mai este „luna Florilor”, dorim să vă prezentăm un vas ceramic „înflorat”, aflat în patrimoniul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Este vorba despre un exponat foarte bine conservat, pe care am avut ocazia să îl identificăm „întreg”, deşi are o vechime de aproximativ 2.000 de ani.
Vasul a fost descoperit pe actuala Variantă Ocolitoare a Bacăului, în cadrul cercetărilor arheologice preventive efectuate pe situl 7 Varianta Ocolitoare Bacău Km 9+140-9+200, comuna Letea Veche, desfășurate în luna decembrie 2016, care au evidențiat prezența unei zone cu gropi de provizii datate în epoca târzie a bronzului, a unei gropi cu depuneri din epoca carpică (dacică) și a unei gropi contemporane. Cel mai bogat şi reprezentativ material arheologic identificat pe situl 7 a fost descoperit în complexul Cx. 5, unde a fost cercetată o posibilă groapă ritualică, cu depunerea mai multor vase, printre care şi acest obiect carpic.
Încă de la realizarea unor prime obiecte din ceramică, începând cu epoca neolitică, în mod indiscutabil, oamenii au confecţionat tot ceea ce le lipsea, din lut amestecat cu degresanţi şi apă, obiecte pe care uneori le decorau și apoi le tratau termic. Comunităţile şi indivizii au ţinut cont de modul de trai şi de cunoştinţele celor care au existat înaintea lor. Astfel, în epoca dacică, strămoşii noştri confecţionau vase prin care puteau strecura diferite substanţe. Este şi cazul vasului pe care îl prezentăm, un vas-strecurătoare.
Artefactul a fost publicat în Anuarul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău în anul 2017, regăsindu-se în revista „Carpica”, XLVI, la paginile 56-80.
Vasul se află în colecţiile Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.
Obiectul nu a fost identificat într-un sit „spectaculos” deoarece numărul complexelor arheologice conturate a fost unul mic, însă considerăm că ne aflăm la marginea unor staţiuni arheologice așezate pe grinduri (zone neinundabile), posibil chiar locuiri sporadice.


Dr. Dănuț Prisecaru

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu