LINK EXCHANGE

duminică, 5 noiembrie 2023

Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil

 

„Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”, o nouă expoziție pe care o veți putea vedea în spațiul Pinacotecii Muzeului Municipiului București.
𝗩𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝘃𝗮 𝗮𝘃𝗲𝗮 𝗹𝗼𝗰 𝘃𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟴.𝟬𝟬, 𝗹𝗮 𝗣𝗮𝗹𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗦𝘂𝘁̦𝘂 (𝗕𝗱 𝗜𝗼𝗻 𝗖. 𝗕𝗿𝗮̆𝘁𝗶𝗮𝗻𝘂, 𝗻𝗿 𝟮).
Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București are o importanță aparte pentru că se înscrie în contextul mai general de celebrare a 30 de ani de francofonie în România.
Mijlocul secolului al XIX-lea marchează momentul în care din ce în ce mai mulți pictori români vor pleca să studieze arta la München sau la Paris, contactul artiștilor români cu marea artă europeană devenind tot mai intens.
La École des Beaux-Arts de la Paris, dar și în cadrul „școlii” neoficiale de la Barbizon se vor forma primii pictori importanți pentru istoria artei naționale: Theodor Aman (care a realizat câteva picturi reprezentând peisaje din Franța, cum ar fi curtea de la Contrexéville sau peisaje cu străzi la Spa, localitate situată în regiunea Valonia din Belgia), Nicolae Grigorescu și Ion Andreescu, Ștefan Luchian și aproape toți pictorii afirmați în perioada interbelică din spațiul românesc.
Parisul, sudul Franței sau Bretania, peisajele urbane sau rurale din aceste zone au fascinat generații întregi de artiști români, demn de remarcat fiind chiar Nicolae Grigorescu, care vizitează: Dinan, Dinard, Saint-Malo, Mont-Saint-Michel, țărmul Normandiei, Granville. Îl vor urma, în alte călătorii inițiatice: Nicolae Grant, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Max Wexler Arnold, Eustațiu Stoenescu, Ștefan Popescu, Elena Popea, Iosif Iser sau Jean Alexandru Steriadi. Peisajele realizate, de exemplu, de Cecilia Cuțescu Storck în Franța, Italia, Spania și Portugalia rămân și acestea de referință în arta românească.
În general, în perioada interbelică, foarte mulți artiști își desăvârșesc studiile la Paris, cu profesori și artiști celebri în epocă. Și multe dintre lucrările lor vor putea fi admirate în noua expoziție curatoriată de dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă și drd. Angelica Iacob, șef Secția Artă, Muzeul Municipiului București.
Mai multe detalii, aici
https://fb.me/e/1rUHi7dJb

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu