Cafeneaua „Elite” din Piața Sfatului, locul de întâlnire al șahiștilor brașoveni
În 1905, Moritz Malcher, fostul patron al cafenelei „Drechsler”, deschide cafeneaua „Elite”, la parterul Palatului Czell, proaspăt inaugurat în Piața Sfatului (azi sediul Băncii Naționale filiala Brașov). După numai un an, Malcher îi vinde cafeneaua nepotului său, Julius Wächter, fost contabil la Magistratul orașului. Din aprilie 1908, cafeneaua e preluată de antreprenorul Johann Mock, care o transformă în locul preferat al șahiștilor brașoveni, pentru care se vor organiza chiar „turniruri”, așa cum aflăm dintr-un anunț publicat în nr. 62 din 1908 din Gazeta Transilvaniei:
„Pentru șahiști.
In 2 aprilie n. și zilele ce urmează va avea loc în cafeneaua Elite un tournier pentru șahiștii din Brașov. Se vor distribui premii și diplome. Șahiștii din Brașov sunt invitați a lua parte la acest tournier, și a-și semna numele în lista, care stă la dispoziția publicului în cafeneaua «Elite».”
Cafeneaua mai avea un avantaj în fața concurenței, căci, pe lângă terasa stradală, avea și o terasă de vară orientată spre Graft, care oferea clienților răcoare în zilele toride. Taraful primașului Bogár Vincze de la Budapesta sau cel al primașului Gogi din Orăștie întrețineau atmosfera.
Pentru mai multe informații despre cafenelele brașovene, vă invităm să vizitați expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în fiecare zi, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.
Foto 1: Palatul Czell din Piața Sfatului și terasa stradală a cafenelei „Elite”, carte poștală din arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov
Foto 2: Terasa de vară a cafenelei „Elite”, carte poștală din arhiva digitală a Muzeului de Etnografie Brașov
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu