Viața de cafenea ținea de influența Vienei, în Brașovul din a doua parte a secolului al XIX-lea.
Brașovenii mergeau acolo, înainte de toate, ca să comande delicioasa cafea cu lapte și cu multă frișcă, pe care o beau cu o poftă deosebită. Printre ei se numărau și ofițeri ai garnizoanei, mereu așezați pe băncile, îmbrăcate în catifea roșie, din dreptul ferestrelor largi, tocmai ca să le poată arunca „priviri galeșe” acelor domnișoare care „își făceau bucuros drum pe dinaintea cafenelei”.
Chelnerii aduceau, la masă, jurnalele prinse în dispozitive speciale din trestie, spre a fi citite în tihnă, clienților dornici să afle știrile zilei. În spatele sălii, mesele, gata pregătite pentru jocul de biliard ori cel de cărți, îi așteptau pe cei doritori de distracție. Iar dacă domnii voiau, puteau să joace chiar și șah.
Spre sfârșitul veacului, și-a aflat loc în cafeneaua brașoveană muzica tarafurilor de lăutari, care înainte cântaseră doar în cârciumi și restaurante, ceardașurile zgomotoase și romanțele languroase înveselind, de atunci, atmosfera localului. Și tot din acea vreme, o parte dintre doamne începură și ele să treacă mai des pragul cafenelei.
Noua expoziție temporară „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară”, organizată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, va putea fi vizitată în perioada august-septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00–18:00.
Terasa cafenelei „Transilvania” de pe Bulevardul Rudolf, carte poștală din colecția Edmund Vass
Taraful lui Dicu pe terasa cafenelei „Transilvania”,carte poștală din colecția Edmund Vass
Surse: Sextil Pușcariu, „Brașovul de altădată”
#cafenelebrașovene #modă #Brașovuldealtădată
Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu