LINK EXCHANGE

marți, 7 februarie 2023

Roșia Montană, anticul Alburnus Maior, este menționată pentru prima dată pe o tăbliță cerată descoperită în galeriile miniere romane

Roșia Montană, anticul Alburnus Maior, este menționată pentru prima dată pe o tăbliță cerată descoperită în galeriile miniere romane. Data 6 februarie 131 devine astfel, certificatul său de naștere și ziua în care, în fiecare an, sărbătorim longevitatea unui sit fabulos, recunoscut la nivel mondial, de o importanță fantastică pentru istoria mineritului dar și a dreptului roman.
Tăblițele cerate din lemn (tabulae ceratae) de la Alburnus Maior (Roşia Montană) au devenit faimoase datorită marelui istoric german Theodor Mommsen (1817-1903), considerat unul dintre marii clasiciști ai secolului al XIX-lea. Acestea reprezintă o sursă importantă în interpretarea pe care o dă dreptului roman, care a avut un impact semnificativ asupra Codului Civil german, formând ulterior baza pentru reglementări similare în alte țări precum Portugalia, China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Grecia si Ucraina.
Aproximativ 50 de tăblițe cerate au fost descoperite între 1750 și 1850 în galeriile miniere de la Roșia Montană dintre care 24 de exemplare se păstrează în muzee din România și din străinătate (Cluj-Napoca, București, Aiud, Alba Iulia, Blaj, Budapesta, Berlin). Acestea sunt surse primare de informații legale, socio-economice, demografice, lingvistice nu doar cu privire la Alburnus Maior, ci asupra întregii provincii Dacia și, implicit, asupra Imperiului Roman. Tăblițele conțin detalii variate ale vieții în comunitățile miniere și sunt de asemenea corelate cu un număr fără egal de monumente epigrafice din piatră, atât votive, cât și funerare, descoperite in situ și păstrate în muzee din Roșia Montană, Cluj-Napoca, Turda, Alba Iulia și Deva. Informațiile oferă detalii explicite asupra organizării mineritului, asupra contractelor de vânzare-cumpărare, chitanțelor de împrumuturi și dobânzi și vânzării de sclavi. Dovezile epigrafice atestă nu doar imigranți iliri, cât și greci și latini, angajați să lucreze în mine și organizați în asociații (e.g. collegia aurariorum, societas danistaria).
____
În speranța că într-o zi, nu foarte departe, măcar o parte din aceste extraordinare documente și vestigii se vor întoarce acasă, la Roșia Montană, ne alăturăm celor mulți care sărbătoresc azi moștenirea fantastică pe care situl și comunitatea din Roșia Montană o conservă și o prețuiesc.
La mulți ani tuturor celor ce iubiți Roșia Montană! 

#rosiamontana #celebration #worldheritage #unesco #adoptaocasa #volunteering #heritage #conservation

foto: Tăblița cerată XI, Arhiva MNIR © Copyright: M. Amarie

 

Sursa informațiilor Adoptă o Casă la Roşia Montană

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu