LINK EXCHANGE

marți, 7 februarie 2023

DENAR ROMAN EMIS DE ÎMPĂRATUL HADRIAN

 

EXPONATUL SĂPTĂMÂNII

DENAR ROMAN EMIS DE ÎMPĂRATUL HADRIAN
Nominal: denarius
D: 17,6 x 16 mm; G: 3,27 g; T: 800‰; Axa: 8
Monetăria: Roma
Datare: 134 – 138 p. Chr.
Av: HADRIANVS – AVG COS III P P / Hadrianus Aug(ustus) Co(n)s(ul) III P(ater) P(atriae)
Capul împăratului Hadrian orientat spre dreapta.
Rv: AFRICA
Africa, purtând pe cap piele de elefant, înclinată la stânga, ține un scorpion în mâna dreaptă și cornul abundenței în mâna stângă; la picioarele sale, un coș cu fructe.
Referinţă: RIC II, 299
Anul și locul descoperirii: 1986; sită II
Starea de conservare: bună
Nr. inventar: 482
Moneda face parte din tezaurul de denari romani ce a fost descoperit pe teritoriul satului Oarța de Sus, în locul numit Ogrăzi, în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate aici între anii 1985-1986 de către doamna Georgeta Maria Iuga.
În ceea ce privește tipul monedei, aceasta este un denar roman de argint emis în timpul domniei împăratului Hadrian (117 – 138 p. Chr.). COS III ce apare pe legenda de pe avers ne indică faptul că moneda se datează în timpul celui de-al treilea consulat al împăratului Hadrian (119 – 138 p. Chr.). După cum putem observa, datarea doar după deținerea consulatului pentru a treia oară de către Hadrian este una foarte vastă, acest fapt datorându-se și omiterii menționării anilor tribunicieni. O datare mai exactă ne este oferită însă de titlul Pater Patriae ce apare pe legenda de pe aversul monedei (P P) și pe care împăratul Hadrian îl acceptă începând cu anul 128 p. Chr. Faptul că pe reversul monedei este reprezentată personificarea provinciei Africa, ne ajută să restrângem și mai mult datarea, la perioada cuprinsă între anii 134 – 138 p. Chr., în ultima parte a domniei împăratului Hadrian, după întoarcerea la Roma din călătoriile sale în provinciile din Africa și Asia.
Bibliografie: Raul Cardoș, Georgeta Maria Iuga, Tezaurul monetar roman de la Oarţa de Sus, Cluj-Napoca, 2020.
Raul Cardoș, muzeograf
Zamfir Șomcutean, conservator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu