LINK EXCHANGE

joi, 3 noiembrie 2022

𝐏𝐢𝐞𝐬𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐚𝐜𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐞𝐡𝐞𝐢 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧

 









Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă cu cinci piese de patrimoniu din colecția proprie la expoziția ”Muzeul pentru tine!” găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, în perioada 9 noiembrie - 31 decembrie 2022.
Expoziţia ”𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒!” este configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile mai multor muzee din toată ţara.
Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autorităţile administrative şi politice şi privite ca instituţii ce pot schimba substanţial dinamica economică şi socială a unei comunităţi.
Acest proiect expoziţional este parte din marca culturală ”Museums Meet Museums” a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a fost implementat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Asociaţiei Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu.
Alături de alte muzee din țară, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă cu bunuri culturale de referință, din colecția proprie, fiind selectate o parte dintre cele mai spectaculoase piese din tezaurul dacic descoperit la Cehei: trei brățări, un lanț ornamental și o fibulă cu trei noduri, realizate din argint.
Pe această cale mulțumim 𝐈𝐧𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐉𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐦𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 ”𝐌𝐞𝐧𝐮𝐦𝐨𝐫𝐮𝐭 𝐕𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝” 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣 pentru asigurarea pazei și protecției pieselor în timpul transportului la București.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu