LINK EXCHANGE

sâmbătă, 1 octombrie 2022

Șarpele de casă

 



#SecțiaȘtiințeleNaturii MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA
Vă invităm să admirați exponatul 𝗹𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲!
𝑁𝑎𝑡𝑟𝑖𝑥 𝑛𝑎𝑡𝑟𝑖𝑥 𝗟𝗶𝗻𝗻𝗮𝗲𝘂𝘀 𝟭𝟳𝟱𝟴
𝓢̦𝓪𝓻𝓹𝓮𝓵𝓮 𝓭𝓮 𝓬𝓪𝓼𝓪̆
𝗢𝗿𝗱. 𝘚𝘲𝘶𝘢𝘮𝘢𝘵𝘢, 𝗙𝗮𝗺. 𝘊𝘰𝘭𝘶𝘣𝘳𝘪𝘥𝘢𝘦
În tradiția populară se spune că fiecare casă își are dedesubt șarpele propriu, care aduce noroc locuinței. Este foarte probabil că denumirea comună a acestui șarpe (ș𝗮𝗿𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝘀ă) să fie strâns legată de această legendă populară.
𝗡𝗮𝘁𝗿𝗶𝘅 𝗻𝗮𝘁𝗿𝗶𝘅 este un șarpe de dimensiune medie, măsurând la maturitate peste un metru lungime, cu corpul zvelt și pupilele rotunde. Pe gât prezintă anterior două pete semicirculare galbene sau albicioase, iar posterior o pereche de pete negre, care alcătuiesc un colier, semn distinctiv al acestei specii. Are un mod de viață amfibiu, fiind un bun înotător, străbătând repede apele cu capul ținut deasupra. Totuși poate fi întâlnit și la distanțe considerabile de apă.
Șarpele de casă posedă numeroase mecanisme de apărare remarcabile împotriva atacatorilor. 𝗘𝗹 𝗻𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗮𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶𝘃 𝗳𝗮ță 𝗱𝗲 𝗼𝗺, însă dacă este amenințat ripostează. Dacă viața îi este pusă în pericol, șarpele de casă simulează un atac rapid, se umflă și sâsâie, asemenea șerpilor veninoși dar cu 𝗴𝘂𝗿𝗮 î𝗻𝗰𝗵𝗶𝘀ă.
𝗡𝘂 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗻𝗶𝗰𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁𝗼𝗿 ș𝗶 𝗻𝗶𝗰𝗶 𝘃𝗲𝗻𝗶𝗻𝗼𝘀, 𝗰𝗶 𝗶𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘇𝗲𝗮𝘇ă 𝗽𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗰𝘂 𝗱𝗶𝗻ț𝗶𝗶 ș𝗶 𝗮𝗽𝗼𝗶 𝗼 î𝗻𝗴𝗵𝗶𝘁𝗲 𝘃𝗶𝗲.
Toamna (septembrie - octombrie), când temperaturile scad, șarpele intră în hibernare, de obicei mai mulți indivizi laolaltă. În aprilie când afară se încălzește, șerpii ies din ascunzatori, în primele zile mai timizi, amorțiți, iar apoi pornesc activ în căutarea hranei.
𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘥𝘰𝘤𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘳 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵 𝘥𝘦: 𝘈𝘯𝘤𝘢 𝘈𝘭𝘦𝘹𝘢𝘯𝘥𝘳𝘶, 𝘮𝘶𝘻𝘦𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧 #SecțiaȘtiințeleNaturii#Muzeul Olteniei Craiova

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu