LINK EXCHANGE

marți, 12 octombrie 2021

DIOPTAZUL

 


EXPONATUL LUNII
DIOPTAZUL - face parte din clasa minerală a silicaților, fiind un silicat hidratat de cupru. Denumirea sa provine din cuvintele grecești ”dia” = prin și ”optazia/optomai” = vedere, fiind denumit astfel pentru că, deseori clivajul mineralului se poate vedea prin transparență. A fost descris pentru prima data la sfârșitul sec al XVIII -lea, incorect, ca o varietate de smarald, cu care poate fi confundat la prima vedere. În anul 1780 cristale mari de dioptaz , etichetate eronat ca smaralde, provenind din zăcămintele de la Altyn-Tube, Kazahstan, au fost trimise de negustorul cazac Așirop, (mineralul mai este cunoscut și sub numele de așirit) la Curtea țarului rus din Sankt Petersburg, vreme îndelungată fiind luate drept smaralde.. până la începutul sec al XIX-lea, când eroarea a fost descoperită.
Dioptazul este un mineral transparent, are culoarea verde închis, ”de smarald” și luciu sticlos. Unele eșantioane pot prezenta două culori diferite, în funcție de unghiul din care sunt privite. Are o duritate moderată, 5 pe scara Mohs. Nu este folosit la bijuterii, fiind moale și sfărâmicios.
Dioptazul nu este un mineral foarte comun, se găsește în zonele de oxidare (sub acțiunea aerului sau a apei), a depunerilor de cupru. Apare de regulă alături de alte minerale ca azurit, calcit, limonit, wulfenit.
Zăcăminte importante de dioptaz se găsesc în Kazahstan (de unde provine și eșantionul din colecția noastră), Namibia, California., Congo, Chile, Arizona. În România, a fost găsit la Băița, Bihor (prima descoperire, în Europa).
În muzeul nostru poate fi observat în sala I, alături de alte minerale din grupa silicaților.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu