Sunt din os sau colț de mistreț, perforate, de forme diverse, unele cu urme de atârnare și au 6500 de ani vechime. Ar fi putut fi utilizate ca:
a) Pandantive
b) Obiecte șamanice
c) Nasturi
d) Jetoane
e) Alte variante (explicați, vă rugăm)
În cadrul expoziției „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, deschisă recent la Palatul Suțu, întâlnim expuse o serie de piese, din os sau dinte. Este vorba despre piese de diferite forme (rotunde, dreptunghiulare, pătrate sau triunghiulare), realizate din perete le diafizar al unui os lung, de la mamifer de talie medie sau mare sau din canini porc mistreț. Rolul lor putea fi unul multiplu: decorativ, fiind atârnate ca pandantive sau părți din șiraguri prinse de corp, simbolic, încărcate cu puteri apotropaice, probabil implicate în ritualuri șamanice sau funcțional, utilizate ca nasturi, prinzători sau jetoane.
Unele prezintă doar o perforație centrală realizată prin rotație bifacială, la altele perforațiile au fost realizate și la colțurile obiectelor. Uneori, striurile de rotație nu sunt vizibile semn al utilizării pieselor. Piesele de formă rotundă credem că puteau fi cusute individual sau, prinse pe un fir-împreună cu alte obiecte realizându-se o podoabă compozită. Pandantivul triunghiular, a fost realizat dintr-o coastă, mamifer de talie mare, printr-un procedeu de debitaj longitudinal. Spre unul dintre vârfuri, a fost realizată o perforație ce nu prezintă semne ale utilizării piesei.
Putem vorbi, în cazul civilizației gumelnițene de reciclarea resturilor de animale domestice (osul) sau de animale vânate (caninii de mascul de Sus scrofa), scopul principal al sacrificării animalelor fiind în principal ca sursă de hrană, suporturile organice pentru viitoarele piese finite fiind recuperate într-o etapă ulterioară.
Vă așteptăm la Palatul Suțu să descoperiți mai multe artefacte din os, corn (statuete antropomorfe, prismatice, ace, piese tip bumerang, harpoane etc.) dar și alte obiecte spectaculoase, în cadrul expoziției recent deschisă publicului, dar și în sala dedicată Arheologiei din cadrul expoziției de bază, Timpul Orașului.
Dr. Camelia-Mirela Vintilă, arheolog, Biroul Arheologie Preventivă și Sistematică #MMB
Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu