LINK EXCHANGE
▼
sâmbătă, 29 februarie 2020
Programul educațional "Povestea cristalelor"
În perioada martie-octombrie 2020,la Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați se derulează programul educațional "Povestea cristalelor", coordonat de muzeograf Șuster Țolea (Secția Muzeu). Activitatea se adresează copiilor din clasele I-VIII. Pentru înscrieri și informații suplimentare sunați la 0753-580472 sau 0236-411898.
Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați.
Despre o monedă americană de argint valoroasă - 29.02.2020 - VIDEO
Sursa: Youtube Utilizator: Pawn Stars
joi, 27 februarie 2020
Un nou catalog numismatic din Australia pentru luna Februarie 2020 - 27.02.2020 - PDF
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
Another of the catalogs that I usually follow closely and that I usually show you every time a new one is published is the one issued by the Royal Australian Mint every two or three months.
A few days ago we have available, for viewing or download, the number 126 dated February 2020 in which we are presented with the latest news issued by the mint responsible for minting Australian circulation coins.
Link to catalog nº 126 of February 2020 PDF
Sursa informațiilor aici.
Another of the catalogs that I usually follow closely and that I usually show you every time a new one is published is the one issued by the Royal Australian Mint every two or three months.
A few days ago we have available, for viewing or download, the number 126 dated February 2020 in which we are presented with the latest news issued by the mint responsible for minting Australian circulation coins.
Link to catalog nº 126 of February 2020 PDF
Sursa informațiilor aici.
Medalia românească: 150 de ani de la nașterea pictorului Henry Matisse
”Eu nu pictez masa, ci emoţia pe care masa mi-o provoacă.” – Henri Matisse
Monetăria Statului dedică artistului Henri Matisse, considerat cel mai important pictor francez al secolului XX, noul produs medalistic, cuprins în programul medalistic pe anul 2019.
Liderul mișcării fauviste a urmărit expresivitatea culorii de-a lungul întregii sale cariere.
Marele artist a pictat și creat celebra serie de lucrări „La Blouse Roumaine”, impresionat fiind de modelele de ii primite de la bunul său prieten Theodor Pallady.
🏅Produsul medalistic „150 de ani de la nașterea pictorului Henry Matisse” - format din medalie, broșură și cutie de prezentare - poate fi achiziționat, de la magazinele Monetăriei, la prețul de 1.115 lei/ set, pentru medalia din argint și de 240 lei/ set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.
🔰Specificații tehnice:
• Material: Argint 925‰
- Diametru: 70 mm
- Greutate: 237 grame
- Calitate: patinată
# Tiraj fix: 40 bucăți
• Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 70 mm
- Calitate: patinată
# Tiraj fix: 60 bucăți
📧Pentru comenzi / info, vă rugăm să ne transmiteți un mesaj prin email la:
magazin.filaret@monetariastatului.ro magazin.mihalache@monetariastatului.ro
magazin.beldiman@monetariastatului.ro
#monetariastatului #monetariastatului150 #romanianmint150
#romanianmint #medals #medalii #Romania #HenryMatisse
Sursa informațiilor Monetăria Statului.
Medalia românească: HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN
28 februarie 1785
HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN
Acum 235 de ani, pe 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784 au fost executați și trași pe roată la Alba Iulia.
Monetăria Statului aduce o pioasă aducere-aminte și un cald omagiu celor trei făclii ce ard etern în inima și conștiința poporului român – HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN.
Înscriși cu litere de aur în Istorie, eroii Ardealului, Horea, Cloșca și Crișan au fost, alături de Avram Iancu, emisari de grai și arme ai celor asupriți și prigoniți. Răscoala de la 1784, ultima mare revoltă țărănească din Europa, a cristalizat conştiinţa naţională a românilor din Munţii Apuseni, a avut serioase implicaţii în următoarele decenii, contribuind din plin la succesul revoluţiei române din Transilvania din anul 1848 şi la Marea Unire din anul 1918.
Produsul medalistic comemorativ este format din medalie, broșură de prezentare și cutie, medalia având următoarele caracteristici tehnice:
- Aliaj: Cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Ultimele 6 bucăți
Produsul poate fi achiziționat din magazinul din Bdul Ion Mihalache 119, la prețul de: 200 lei/bucată (TVA inclus) – pentru medalia din Aliaj de cupru.
#monetariastatului #monetariastatului150 #romanianmint150
#romanianmint #medals #medalii #Romania #HoreaCloscaCrisan
Sursa informațiilor Monetăria Statului.
Exponatul lunii martie la Muzeul judetean ”Teohari Antonescu” Giurgiu este Vasul cu Îndrăgostiți.
Castron tronconic cu statuete antropomorfe
Sultana-Malu Roşu, jud. Călăraşi, 1975
Eneolitic, Cultura Gumelniţa, faza A2
Complexul cultural Gumelniţa-Karanovo VI-Kodjadermen
4300 a. Chr. – 4100 a. Chr.
Aşezarea de la Sultana-Malu Roşu, situată pe Valea Mostiştei, ocupă un rol important în contextul eneoliticului din România, reprezentând una dintre cele mai bogate şi spectaculoase aşezări din cadrul complexului cultural Gumelniţa-Karanovo VI-Kodjadermen.
Aşezarea de tip tell de la Sultana se află pe un promontoriu situat pe terasa lacului Mostiştea, pe malul său de vest, la cca 500 m de la marginea de nord-est a satului, în punctul numit de localnici Malu Roşu, având înălţimea de 44,6 m.
Primele cercetări de aici sunt legate de începuturile şcolii româneşti de arheologie, fiind, în acelaşi timp, prima aşezare de tip tell din Valea Dunării cercetată în mod ştiinţific începând cu anul 1923 de către Ion Andrieşescu şi Vladimir Dumitrescu. Reluate sporadic între anii 1955-1965, investigaţiile arheologice de la Sultana-Malu Roşu au fost continuate între anii 1974-1982 cu participarea muzeelor din Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi şi, ulterior, a Muzeului Naţional de Istorie a României.
Descoperită cu ocazia săpăturilor arheologice întreprinse în anul 1975 de către Constantin Isăcescu de la Muzeul din Giurgiu, strachina provine din cadrul aşezării gumelniţene. Forma actuală a fost obținută în urma restaurării celor 12 fragmente ceramice.
Combinaţia plastică impresionează prin ineditul ei, în sensul că nu-şi găseşte analogii în nicio altă cultură din neolitic. Vasul este decorat cu motive geometrice, reprezentate prin şiruri de romburi şi triunghiuri, pictate cu culoare albă pe fond roşu-cărămiziu. În centrul vasului, la interior este aplicată o pereche de statuete antropomorfe, aşezată pe un fel de băncuţă. În timp ce braţul drept al bărbatului este așezat pe pântec, cel stâng, mai lung, este poziționat după gâtul statuetei feminine.
Cu dimensiunea puţin mai mare decât statueta feminină, cea masculină este modelată simplu şi acoperită cu culoare albă, având ca decor o bandă roşie în zona abdominală. Sexul este marcat printr-o proeminenţă şi pictat cu roşu. La rândul ei, statueta feminină are caractere faciale simple: nasul reliefat, nările figurate prin două împunsături, iar gura este reprezentată printr-o incizie. Pe corp şi braţe sunt trasate linii roşii şi albe, iar pe picioare se observă o spirală pictată cu aceleaşi culori.
Gestul protector al bărbatului de a-şi petrece braţul stâng pe după gâtul statuetei feminine ar putea fi expresia stărilor sale sufleteşti şi a valorilor universului său interior.
Elementele cu valoare de simbol – cuplul antropomorf şi motivele geometrice, reprezentate în varianta stilistică descrisă anterior – individualizau probabil aşezarea, stabilind – în acelaşi timp – şi legătura dintre planul teluric şi cel divin. Perechea antropomorfă plasată în mijlocul vasului alături de motivul spiralei şi de colorit pot fi privite ca substitute ale Pomului vieţii şi ale axului lumii (axis mundi), sugerând ideea de viaţă şi reînnoire periodică.
Interpretările privind simbolistica vasului cu „îndrăgostiţi” pot fi luate numai la nivel de ipoteze, acesta ilustrând probabil teme a căror semnificaţie este foarte dificil de descifrat în stadiul actual al cunoştinţelor.
http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?tit=Vas-de-bucatarie–Castron&k=E1D57B039FB444DD8680B1B49C798339
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Piesa zilei: statuetă antropomorfă feminină, descoperită aproape întreagă la Drăguşeni-Ostrov
Piesa zilei: statuetă antropomorfă feminină, descoperită aproape întreagă la Drăguşeni-Ostrov. Foarte probabil a fost modelată din trei bucăţi de lut, două suluri pentru picioare şi unul pentru corp. Picioarele sunt demarcate pe ambele suprafeţe ale piesei, până spre zona inferioară unde probabil se terminau în formă de con. Poziţia este una aşezată. Statueta prezintă pe tot corpul linii incizate care formează drapaje complexe. În zona abdomenului remarcăm rombul, uneori interpretat ca o reprezentare stereotipă pentru graviditate, chiar dacă torsul este plat. Fesele sunt demarcate orizontal printr-o bandă incizată formată din două linii paralele. Pe partea frontală decorul merge până dincolo de linia gâtului, iar pe spate până în zona superioară a pieptului. Capul nu prezintă trăsături faciale. Braţele sunt reprezentate sub formă de mici amorse îndreptate în sus. Piesa a fost descoperită în 1965, fracturată în zona mediană şi lipită ulterior. Încadrată în faza A a Culturii Cucuteni.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani.
miercuri, 26 februarie 2020
O nouă monedă comemorativă din San Marino - 26.02.2020
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
The Ufficio Filatelico e Numismatico de San Marino already has everything ready to issue on March 5 the first 2 euro commemorative coin 2020 dedicated to the «500th anniversary of the death of Rafael Sanzio», Italian painter and architect of the Renaissance. New diffused images already show us an almost real coin and the wallet where this coin will be presented, which since the first sketches have been known has liked and much among collectors around the world.
The currency for which initially an emission volume of 53,000 pieces was announced, remains at 54,000, according to the latest information provided. This reproduces a part of the painting "Madonna with Bambino", painted by Rafael Sanzio.
Initially considered as a work of Giovanni Santi, most critics today share the attribution to his son Rafael, recognizing the first masterpiece of Urbino's painter, then little more than a teenager.
The fresco depicts the Madonna in profile sitting while, absorbed in reading a text, gently caresses the sleeping baby on her knees. The rarefied atmosphere and light colors refer to the models that circulated in the court of Urbino, while the image draws attention for the delicacy and ingenuity of the figures, also intimately linked by the contrast between the light and the shadow that accentuates the familiar and suggestive nature of the composition.
The Ufficio Filatelico e Numismatico de San Marino already has everything ready to issue on March 5 the first 2 euro commemorative coin 2020 dedicated to the «500th anniversary of the death of Rafael Sanzio», Italian painter and architect of the Renaissance. New diffused images already show us an almost real coin and the wallet where this coin will be presented, which since the first sketches have been known has liked and much among collectors around the world.
The currency for which initially an emission volume of 53,000 pieces was announced, remains at 54,000, according to the latest information provided. This reproduces a part of the painting "Madonna with Bambino", painted by Rafael Sanzio.
Initially considered as a work of Giovanni Santi, most critics today share the attribution to his son Rafael, recognizing the first masterpiece of Urbino's painter, then little more than a teenager.
The fresco depicts the Madonna in profile sitting while, absorbed in reading a text, gently caresses the sleeping baby on her knees. The rarefied atmosphere and light colors refer to the models that circulated in the court of Urbino, while the image draws attention for the delicacy and ingenuity of the figures, also intimately linked by the contrast between the light and the shadow that accentuates the familiar and suggestive nature of the composition.
The coin will be presented as you can see in the image.
Commemorative 2 Euro 2020 coins
2 Euro commemorative coins of San Marino
Commemorative 2 Euro 2020 coins
2 Euro commemorative coins of San Marino
Sursa informațiilor aici.
Tezaurul geto-dacic de la Epureni, jud. Vaslui
Tezaurul geto-dacic de la Epureni, jud. Vaslui a fost reîntregit și se află expus la Muzeul George Severeanu. Descoperit întâmplător în 1922, ajunge în posesia unui argintar din Iași și este salvat de dr. Severeanu fiind inclus în propria colecție de antichități. Tezaurul este compus din 76 de monede de tip Huși-Vovriești, patru fibule și două brățări, toate din argint și datate în sec. al III-lea a. Chr. Datorită importanței deosebite, o parte a tezaurului a călătorit în perioada 2013-2019 în mai multe muzee din țară și străinătate, în cadrul expoziției itinerante Aurul și argintul antic al României, organizată de Muzeul Național de Istorie a României.
#georgesevereanumuseum #collection #dacian #silver #hoard #vaslui #coins #fibulae #bracelets
Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.
Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium
Monedă Aur
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: Aur 999/1000;
Greutate: 1,224 grame;
Dimensiune: diametru 13.92 mm;
Margine: zimțată;
Calitate: proof;
Tiraj: 1000;
Avers: o fibulă și un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârșova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” și stema României.
Revers: bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârșova) și inscripțiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” și ,,CARSIUM”.
Sursa informațiilor BNR.
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: Aur 999/1000;
Greutate: 1,224 grame;
Dimensiune: diametru 13.92 mm;
Margine: zimțată;
Calitate: proof;
Tiraj: 1000;
Avers: o fibulă și un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârșova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” și stema României.
Revers: bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârșova) și inscripțiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” și ,,CARSIUM”.
Sursa informațiilor BNR.
marți, 25 februarie 2020
Emisiune numismatică cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium
În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 martie 2020, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
valoare nominală: 10 lei;
metal: aur;
titlu: 999‰;
formă: rotundă;
diametru: 13,92 mm;
greutate: 1,224 g;
calitate: proof;
cant: zimțat.
Aversul monedei prezintă o fibulă și un inel din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie de la Carsium (Hârșova), inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2020” și stema României.
Reversul monedei prezintă bijuterii din aur din inventarul de obiecte de orfevrărie romană târzie descoperit la Carsium (Hârșova) și inscripțiile în arc de cerc „ISTORIA AURULUI – ORFEVRARIE ROMANA TARZIE” și ,,CARSIUM”.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 1.000 monede din aur.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare este de 480,00 lei.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Obiecte de orfevrărie romană târzie descoperite la Carsium, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Sursa informațiilor BNR.
luni, 24 februarie 2020
Programul numismatic al Maltei pe anul 2020 - 24.02.2020
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
The Central Bank of Malta has announced what will be its numismatic program for this 2020 composed of six different currency issues, which will be issued and put up for sale throughout the year. The 2020 coin program includes the following products:
An issue of gold and silver coins within the Europa Star Program under the theme 'Gothic'. These coins will feature an illuminated letter found in a set of handwritten choir books, known as L'Isle Adam Graduals, today in the Museum of the St. John's Co-Cathedral. Coins, which will feature color printing, are expected to be issued in March 2020.
A silver coin to mark the 75 th anniversary of the end of the Second World War. This important historical milestone will also be marked with a gold coin of limited edition to only one hundred pieces weighing one ounce. Both currencies are expected to be issued in April 2020.
A silver coin commemorating the 250 th anniversary of the birth of Ludwig van Beethoven, German composer whose music has left an indelible mark on Europe and the cultural heritage of the world. This currency is expected to be issued in November 2020.
A set of Euro coins, dated 2020, which consists of the eight regular Maltese coins circulating along with a commemorative 2 Euro coin dedicated to the Skorba Temples, will be issued in May 2020.
The 2-euro commemorative coin alluding to the Skorba Temples, fifth of the series of seven coins dedicated to Maltese prehistoric structures listed on the UNESCO World Heritage list, will be issued in rolls of 25 coins each, as well as in A coincard Coins are expected to be available in June 2020.
A commemorative coin of 2 euros with the theme «Games», belonging to the series «Children and Solidarity» will feature the design of Ymen Riahi, winner of a contest held among high school students. The coin will be issued in rolls of 25 coins each, as well as individually presented on a coincard. This currency is expected to be issued in October 2020.
According to the information provided by the Central Bank of Malta, that you can check in the different boxes, the commemorative 2 euro coins, as in previous years, will have the mint mark of the Monnaie de Paris in those presented on coincard, while those issued in rolls no.
Sursa informațiilor aici.
The Central Bank of Malta has announced what will be its numismatic program for this 2020 composed of six different currency issues, which will be issued and put up for sale throughout the year. The 2020 coin program includes the following products:
An issue of gold and silver coins within the Europa Star Program under the theme 'Gothic'. These coins will feature an illuminated letter found in a set of handwritten choir books, known as L'Isle Adam Graduals, today in the Museum of the St. John's Co-Cathedral. Coins, which will feature color printing, are expected to be issued in March 2020.
A silver coin to mark the 75 th anniversary of the end of the Second World War. This important historical milestone will also be marked with a gold coin of limited edition to only one hundred pieces weighing one ounce. Both currencies are expected to be issued in April 2020.
A silver coin commemorating the 250 th anniversary of the birth of Ludwig van Beethoven, German composer whose music has left an indelible mark on Europe and the cultural heritage of the world. This currency is expected to be issued in November 2020.
A set of Euro coins, dated 2020, which consists of the eight regular Maltese coins circulating along with a commemorative 2 Euro coin dedicated to the Skorba Temples, will be issued in May 2020.
The 2-euro commemorative coin alluding to the Skorba Temples, fifth of the series of seven coins dedicated to Maltese prehistoric structures listed on the UNESCO World Heritage list, will be issued in rolls of 25 coins each, as well as in A coincard Coins are expected to be available in June 2020.
A commemorative coin of 2 euros with the theme «Games», belonging to the series «Children and Solidarity» will feature the design of Ymen Riahi, winner of a contest held among high school students. The coin will be issued in rolls of 25 coins each, as well as individually presented on a coincard. This currency is expected to be issued in October 2020.
According to the information provided by the Central Bank of Malta, that you can check in the different boxes, the commemorative 2 euro coins, as in previous years, will have the mint mark of the Monnaie de Paris in those presented on coincard, while those issued in rolls no.
Sursa informațiilor aici.
Programul numismatic al Vaticanului pe anul 2020 - 24.02.2020
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
The "basic" presentation includes the eight regular "circulation" values. The coins represent the shield of Pope Francis, Sovereign of the State of the Vatican City, next to the inscription «Città del Vaticano» and twelve stars.
DATA SHEET
Number of coins: 8
Nominal values: 2 and 1 Euro, 50, 20, 10, 5, 2, 1 cents
Chuck: 35,000 Coinage
: IPSZ (Italy)
Price: € 37
Together with coin 5 euros bimetallic Anniversary of Beethoven
It contains the eight regular 2020 values plus a bimetallic 5 euro coin alluding to the "250th anniversary of Ludwig van Beethoven's birth".
On December 16, 1770, Ludwig van Beethoven was born in Bonn, the Vatican celebrates the great German composer and pianist, on the occasion of the 250th anniversary of his birth. An early talent of his, unfortunately not appreciated by an evil father who forced him to strenuous trials in order to sell him as a "child prodigy", and yet the passion and ardor with which young Ludwig spoke and defended the ideals of freedom and justice arising from the French Revolution were never extinguished, not even by the monstrosities of existence, nor by the hearing loss that affected him at thirty.
This year there are up to four different possibilities of getting the Euro coins with the date of Vatican 2020. Here I am going to inform you about these four presentations officially issued by the Philatelic and Numismatic Office of the Vatican City on March 5.
Eurosets with Flor de Cuño coins
Basic
Eurosets with Flor de Cuño coins
Basic
The "basic" presentation includes the eight regular "circulation" values. The coins represent the shield of Pope Francis, Sovereign of the State of the Vatican City, next to the inscription «Città del Vaticano» and twelve stars.
DATA SHEET
Number of coins: 8
Nominal values: 2 and 1 Euro, 50, 20, 10, 5, 2, 1 cents
Chuck: 35,000 Coinage
: IPSZ (Italy)
Price: € 37
Together with coin 5 euros bimetallic Anniversary of Beethoven
It contains the eight regular 2020 values plus a bimetallic 5 euro coin alluding to the "250th anniversary of Ludwig van Beethoven's birth".
On December 16, 1770, Ludwig van Beethoven was born in Bonn, the Vatican celebrates the great German composer and pianist, on the occasion of the 250th anniversary of his birth. An early talent of his, unfortunately not appreciated by an evil father who forced him to strenuous trials in order to sell him as a "child prodigy", and yet the passion and ardor with which young Ludwig spoke and defended the ideals of freedom and justice arising from the French Revolution were never extinguished, not even by the monstrosities of existence, nor by the hearing loss that affected him at thirty.
The bimetallic coin of 5 euros, inserted in the euroset, and which will be available later in the Proof version, is the work of Orietta Rossi. The representation of the musician's face is inspired by the portrait of Ludwig van Beethoven performed by Joseph Karl Stieler in 1829, while the stave in the background is taken from the score of the famous composition "For Elisa", from 1810.
DATA SHEET
Number of coins: 9
Nominal Values : 5, 2 and 1 Euro, 50, 20, 10, 5, 2 and 1 Cents
Roll: 8,000 series Coinage
: IPSZ (Italy)
Price: € 57.00
Bimetallic coin of 5 euros
Version: Flor de Cuño
Nominal value: 5 Euro
Diameter: 27.50 mm
Weight: 9.50 g
Sculptor: Orietta Rossi
Engraver: Maria Carmela Colaneri
Chuck: 13,000 copies Coinage
: IPSZ (Italy)
Proof quality series
With a 20 euro silver coin
Number of coins: 9
Nominal Values : 5, 2 and 1 Euro, 50, 20, 10, 5, 2 and 1 Cents
Roll: 8,000 series Coinage
: IPSZ (Italy)
Price: € 57.00
Bimetallic coin of 5 euros
Version: Flor de Cuño
Nominal value: 5 Euro
Diameter: 27.50 mm
Weight: 9.50 g
Sculptor: Orietta Rossi
Engraver: Maria Carmela Colaneri
Chuck: 13,000 copies Coinage
: IPSZ (Italy)
Proof quality series
With a 20 euro silver coin
The case presents the eight regular values of the current year plus a silver coin of 20 euros of face value, the work of Patrizio Daniele, which is inspired by the post-synodal Apostolic Exhortation Christus Vivit in which Pope Francis addresses the young people underlining the importance of their commitment in the life of the Church.
TECHNICAL SHEET
With 20 Euro Silver Coin
Nominal value: 20 Euros
Metal: 925 Silver
Diameter: 36 mm
Weight: 26 g
Print run: 7,000 copies
Series price: € 160
With 50 euro gold coin
With 20 Euro Silver Coin
Nominal value: 20 Euros
Metal: 925 Silver
Diameter: 36 mm
Weight: 26 g
Print run: 7,000 copies
Series price: € 160
With 50 euro gold coin
The case presents the eight regular values of the current year plus a gold coin of 50 euros of face value, the work of Daniela Fusco, which is a clear reference to a central theme of the pontificate of Francisco, attention to the last, those in need , the weak, here identified by a group of young emigrants.
TECHNICAL SHEET
With 50 Euro Gold Coin
Nominal value: 50 Euros
Metal: 917 Gold
Diameter: 28 mm
Weight: 15 g
Print run: 999 copies
Series price: € 1,090
In order to buy in the Vatican you must be a subscriber. They have a waiting list, but you can write to them regularly until you get it to this email: order.ufn@scv.va
With 50 Euro Gold Coin
Nominal value: 50 Euros
Metal: 917 Gold
Diameter: 28 mm
Weight: 15 g
Print run: 999 copies
Series price: € 1,090
In order to buy in the Vatican you must be a subscriber. They have a waiting list, but you can write to them regularly until you get it to this email: order.ufn@scv.va
Sursa informațiilor aici.
O nouă monedă comemorativă din Belgia - 24.02.2020
Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.
The first 2-euro commemorative coin that Belgium issues this year, dedicated to the "International Year of Plant Health 2020", has been put up for sale on the official website that markets the numismatic emissions issued by Belgium. Fortunately, this currency will be released later, predictably during the last quarter of the year, so we can choose how we want to include it in our collection.
Versions and Prices
Coincard BU
The first 2-euro commemorative coin that Belgium issues this year, dedicated to the "International Year of Plant Health 2020", has been put up for sale on the official website that markets the numismatic emissions issued by Belgium. Fortunately, this currency will be released later, predictably during the last quarter of the year, so we can choose how we want to include it in our collection.
The inside of the coin shows the official logo of the International Year of Plant Health 2020 (AISV 2020), composed of leaves and the text “INTERNATIONAL YEAR OF PLANT HEALTH”. The leaves represent healthy plants as a source of the oxygen we breathe, the food we eat and all life on Earth. This positive image of leaves protected from pests and lethal diseases forms a circle, which represents the world and emphasizes that plant health and protection are of global interest. Plant health is the key to ending hunger, reducing poverty, protecting the environment and boosting economic development.
As the Royal Mint of the Netherlands mints the coins, the Utrecht mint mark, a caduceus, is placed on the right. The mint mark of the director of the Belgian Currency Factory, the coat of arms of the Herzele municipality, is on the left. The country code «BE» and the year 2020 mark are located at the bottom.
The twelve stars of the European flag appear in the circular crown of the coin.
As the Royal Mint of the Netherlands mints the coins, the Utrecht mint mark, a caduceus, is placed on the right. The mint mark of the director of the Belgian Currency Factory, the coat of arms of the Herzele municipality, is on the left. The country code «BE» and the year 2020 mark are located at the bottom.
The twelve stars of the European flag appear in the circular crown of the coin.
Versions and Prices
Coincard BU
The image shows the front and back of the coincard that presents the front in French. There is another version that varies the language, the front is in Dutch.
The 150,000 issued in coincard are priced at 10 euros plus shipping.
Case with coin in Proof quality
The 150,000 issued in coincard are priced at 10 euros plus shipping.
Case with coin in Proof quality
The 5,000 issued in Proof version are priced at 29.95 plus shipping.
Although they have just been put up for sale, shipments are not made until March.
Here you have the link to the online store. Beware of shipping costs, just as it is not profitable to buy here.
Commemorative 2 Euro 2020 coins
2 Euro commemorative coins of Belgium
Although they have just been put up for sale, shipments are not made until March.
Here you have the link to the online store. Beware of shipping costs, just as it is not profitable to buy here.
The total issuance volume for this currency is 755,000, the other 600,000 will be issued at the end of the year in rolls, mixed with the regular 2 Euro coins. The other 2-euro commemorative coin that Belgium will issue, dedicated to the painter Jan van Eyck, will not be released, it can only be obtained by coincard or case, predictably during the month of October.
Commemorative 2 Euro 2020 coins
2 Euro commemorative coins of Belgium
A punctuation on the tables of commemorative 2 euro coins, where the date of issue is indicated. Whenever there is currency for circulation, it will be taken as the date of issue. So do not be surprised if the one I just presented does not appear as issued, it will do so when I know it is in circulation.
Sursa informațiilor aici.
Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană
Credit foto: Muzeul Arheologic din Sevilla
Monedele au fost descoperite în timpul săpării unor şanţuri.
Un tezaur cu 1.300 de monede din perioada romană a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate într-un parc din Tomares, Spania. Monedele din bronz au fost descoperite în 19 vase din ceramică şi prezintă pe una dintre feţe imaginea unui împărat roman şi pe cealaltă o serie scene şi personaje mitologice, notează Archeolgy World.
Conform oamenilor de ştiinţă de la Muzeul de Arhelogie din Sevilia, monedele descoperite datează din secolele III-IV era noastră şi că, în timpul excavaţiilor, 10 din cele 19 vasele din ceramică s-au spart.
Un tezaur cu 1.300 de monede din perioada romană a fost descoperit în timpul săpăturilor efectuate într-un parc din Tomares, Spania. Monedele din bronz au fost descoperite în 19 vase din ceramică şi prezintă pe una dintre feţe imaginea unui împărat roman şi pe cealaltă o serie scene şi personaje mitologice, notează Archeolgy World.
Conform oamenilor de ştiinţă de la Muzeul de Arhelogie din Sevilia, monedele descoperite datează din secolele III-IV era noastră şi că, în timpul excavaţiilor, 10 din cele 19 vasele din ceramică s-au spart.
Credit foto:Muzeul Arheologic din Sevilla
„Vă pot asigura că ulcioarele nu pot fi ridicate de o singură persoană din cauza greutăţii şi a cantităţii de monede din interior”, explică Ana Navarro Ortega, directoarea Muzeului.
După cum explică şi Ana Navarro Ortega, în acest moment, arheologilor le revine sarcina de a recupera aceste monede, şi, mai important, de a înţelege contextul care a dus la depozitarea acestei cantităţi impresionante de monede în pământ. „Acum, ceea ce trebuie să facem este să începem să înţelegem contextul istoric şi arheologic al acestei descoperiri”, a declarat aceasta.
Una dintre teoriile pe care arheologii le propun este aceea că aceste monede au fost adunate şi ascunse pentru a plăti legiunile romane din regiune. După cum explică Richard Weigel, profesor expert în istoria greacă şi romană al Universităţii Kentucky, intervievat de către PBS News Hour, secolele III-IV au reprezentat o perioadă extrem de agitată pentru Imperiul Roman, autoritatea romană în regiune fiind ameninţată de către triburile invadatoare.
După cum explică şi Ana Navarro Ortega, în acest moment, arheologilor le revine sarcina de a recupera aceste monede, şi, mai important, de a înţelege contextul care a dus la depozitarea acestei cantităţi impresionante de monede în pământ. „Acum, ceea ce trebuie să facem este să începem să înţelegem contextul istoric şi arheologic al acestei descoperiri”, a declarat aceasta.
Una dintre teoriile pe care arheologii le propun este aceea că aceste monede au fost adunate şi ascunse pentru a plăti legiunile romane din regiune. După cum explică Richard Weigel, profesor expert în istoria greacă şi romană al Universităţii Kentucky, intervievat de către PBS News Hour, secolele III-IV au reprezentat o perioadă extrem de agitată pentru Imperiul Roman, autoritatea romană în regiune fiind ameninţată de către triburile invadatoare.
Credit foto:Muzeul Arheologic din Sevilla
Mai multe detalii despre monede vor fi aflate odată cu identificarea împăraţilor reprezentaţi pe acestea; arheologii sunt de părere că astfel vor putea să înţeleagă contextul militar şi politic în care acestea au fost ascunse.
Sursa informațiilor Descoperă.
Câmpulung Muscel: În perioada Februarie – Martie 2020, în cadrul Muzeului Municipal Câmpulung – Secţia de Istorie şi Artă Plastică este deschisă publicului larg o expoziţie cu bancnote româneşti din prima jumătate a Secolului XX.
Câmpulung Muscel: În perioada Februarie – Martie 2020, în cadrul Muzeului Municipal Câmpulung – Secţia de Istorie şi Artă Plastică este deschisă publicului larg o expoziţie cu bancnote româneşti din prima jumătate a Secolului XX.
În perioada Februarie – Martie 2020, în cadrul Muzeului Municipal Câmpulung – Secţia de Istorie şi Artă Plastică este deschisă publicului larg o expoziţie cu bancnote româneşti din prima jumătate a Secolului XX.
Vă aşteptăm cu mult drag, pentru a afla amănunte despre fiecare exponat în parte.
Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.
Apariție editorială: Arheologia Preventivă în Republica Moldova, vol. IV - CUPRINS - PDF
Astăzi a fost trimis la tipar volumul IV al Arheologiei Preventive în Republica Moldova, volum care cuprinde rezultatele cercetărilor preventive și de salvare din anii 2016-2017, o parte dintre ele fiind de importanță deosebită. Varianta electronică a publicației o găsiți pe site-ul http://ana.md/, Revista poate fi descărcată direct de pe profilul instituției noastre de pe site-ul academia.edu
PDF ->https://www.academia.edu/42054436/Arheologia_Preventiv%C4%83_%C3%AEn_Republica_Moldova._vol._IV_Chi%C8%99in%C4%83u_2019
Sursa informațiilor Agenţia Naţională Arheologică.
duminică, 23 februarie 2020
Conferința ”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”
🗣Provocarea lunii februarie la MNaB
Conferința ”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”
🏦Muzeul Național al Banatului vă provoacă în acest an la o serie de conferințe inedite. Acestea fac parte din proiectul ”Conferințele mansardei theresiene”, un proiect îndrăzneț inițiat de colegii de la secția de arheologie, care va avea loc lunar în mansarda Bastionului Maria Theresia.
”Istoria limbii române – înșelătoare certitudini”
💁♀️Primiți cu provocarea? Despre noile tendințe în cercetarea originii limbii române ne va vorbi conf.univ.dr. Dan Ungureanu. ”Toate istoriile limbii române scrise în secolul XX sînt scrise neted și previzibil. În aceste cărți, latina evoluează disciplinat spre română urmînd cîteva reguli simple. Dificultățile sînt pur și simplu ignorate. Nu e vorba de chițibușuri, de amănunte, ci de structura însăși a limbii române”, spune invitatul. Sunteți de acord?
🧐Cei o mie de ani care trec de la prăbușirea Imperiului Roman (și a limbii latine) pînă la Scrisoarea lui Neacșu lasă o lacună imensă în cunoașterea istoriei limbii române. Însă documentele în latina vulgară, glosarele, textele dialectale italiene, toate ne aduc o imagine mai clară asupra limbii române.
🗣Iar dacă veți veni la conferință, veți afla și de ce substratul limbii române NU e dacic.
Vă așteptăm joi, 27 februarie, de la 17,00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia.
#mnab #cjtimis #conferinte #istorialimbii #danungureanu
Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.
Figurină zoomorfă din lut ars ce reprezintă, în mod realist, un arici
Patrimoniul arheologic al Muzeului Județean Teleorman s-a îmbogățit săptămâna trecută cu o altă o piesă deosebită - o figurină zoomorfă din lut ars ce reprezintă, în mod realist, un arici. Piesa provine de pe tell-ul gumelnițean cunoscut sub numele „Blidaru” de la Trivalea Moșteni (jud. Teleorman).
A fost descoperită întâmplător de domnul Valerică Sotirescu din Alexandria (de origine din acel sat) și adusă la muzeu.
Tot de la domnia sa patrimoniul paleontologic al muzeului s-a îmbogățit cu mai multe piese fosile descoperite pe valea râului Vedea (oase de elefant fosil, bour și căprior). Îi adresăm mulțumirile noastre și pe acestă cale.
Sursa informațiilor Muzeul Județean Teleorman.
Noi bancnote de pe mapamond CXXIII - 23.02.2020
I. 50 mărci convertibile Bosnia și Herțegovina
II. 100 mărci convertibile Bosnia și Herțegovina
III. 2.000 franci Statele Central Africane - Guineea Ecuatorială
IV. 20 naira Nigeria
V. 100 naira Nigeria
VI. 100 peso Filipine
VII. 20 lire sterline Marea Britanie
VIII. 10 dolari Surinam
IX. 100 dolari Surinam
X. 1, 5, 10, 20 și 50 dolari Trinidad și Tobago