LINK EXCHANGE

luni, 4 noiembrie 2019

SCRIS, CITIT ȘI ȘTIINȚĂ DE CARTE ÎN DACIA








SCRIS, CITIT ȘI ȘTIINȚĂ DE CARTE ÎN DACIA
O nouă expoziție de arheologie la Muzeul de Istorie Turda
despre cine scrie? ce se scrie? şi cum se scrie? în epoca romană

Vineri, 8 noiembrie 2019, orele 11:30 la Muzeul de Istorie Turda va avea loc vernisarea expoziției temporare de arheologie Scris, citit și știință de carte în Dacia , organizate in colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Tranilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Bistrița și Muzeul de Istorie Gherla. Expoziția este inaugurată în contextul desfășurării celui de-al VII-lea Colocviu Național de Arheologie, organizat de Muzeului de Istorie Turda și Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca cu titlul omonim, în 8-9 noiembrie a.c.

În condițiile în care România deține în prezent una dintre cele mai ridicate rate de analfabetism din Uniunea Europeană, expoziția temporară “Scris, citit şi ştiinţă de carte în Dacia” își propune să ofere publicului larg și publicului specialist o incursiune în timp, oferind o imagine amplă asupra nivelului de alfabetizare al societății romane provinciale. În acest sens, modul de expunere al artefactelor cuprinse în expoziție încearca să prezinte trei aspecte importante: cine scrie? ce se scrie? şi cum se scrie?

Accentul va cădea cu precădere pe armată, care juca probabil cel mai important rol în mecanismul de propagare al alfabetizării la nivelul societății largi. Având în vedere că succesul militar depindea adesea de comunicarea și înțelegerea precisă a unui ordin sau semnal scris, soldații erau nevoiți să dețină suficiente cunoștințe, măcar pentru a citi un simplu mesaj. De altfel, cele mai multe dintre inscripțiile realizate pe vase, țigle sau cărămizi, descoperite în Dacia, provin cu precădere din mediul militar și pot fi puse pe seama gradului mai ridicat de alfabetizare al soldaților.



Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Turda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu