LINK EXCHANGE

duminică, 25 noiembrie 2018

Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui


Sursa imagini: Alba24


Arheologia în preajma cetății bastionare din Alba Iulia a fost mai ales în ultimi ani cu cântec, să spunem. De la descărcări arheologice discutabile cum este cea realizată pe amplasamentul Monumentului Unirii(vezi imagini și video mai jos), la alte săpături executate parțial sau total cu utilaje grele(Cetatea Alba Carolina atacată de buldozere şi escavatoare,Săpăturile arheologice din Alba Iulia - Parcul Custozza (în loc de concluzii), Descărcări arheologice cu excavatorul, în zona istorică a orașului Alba Iulia? Șantier în spatele Universității).  

Pe tot cuprinsul Parcului Unirii precum și în șanțurile cetății Alba Iulia s-a lucrat în ultima vreme cu utilaje de mare tonaj, astfel fiind distruse orice urme arheologice. Șanțuri și alte săpături realizate de aceste utilaje au distrus iremediabil orice urmă arheologică. Autoritățile abilitate aka Poliția de Patrimoniu au ignorat situația cunoscând evenimentele din teren.

Despre o descoperire arheologică demontată la câteva zile după apariția ei(ilegal, bineînțeles, dar cine să se sesizeze), mai jos articolul din presă:

"O nouă descoperire arheologică a fost făcută zilele trecute în șanțurile Cetății Alba Carolina. Muncitorii care săpau la fundația viitorului piciorului de sprijin al podului din ansamblul Monumentului Unirii, au găsit un canal de drenă și un bazin de captare a apei vechi de peste 300 de ani.
Miercuri, 29 august, în urma săpăturilor la fundația viitorului picior de sprijin al podului din ansamblul Monumentului Unirii, muncitorii au făcut o descoperire arheologică. 
O echipă de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prezenți pe șantier, au continuat săpătura și presupun că au găsit un canal de drenă și un bazin de captare a apei de izvor ce datează din perioada habsburgică a Cetății Alba Carolina.
Arheologii au declarat că știau de existența în zonă a canalelor de captare a apei, deoarece, când a fost construit ultimul sistem din defensiva cetății, a fost drenată apa din izvoarele de pe lângă zidurile cetății, pentru a se lucra în condiții optime.
După ce a fost fotografiat, înregistrat și măsurat topografic, canalul a fost dezasamblat cărămidă cu cărămidă, pentru a face loc fundației pilonului de susținere a podului.
Cărămida extrasă, veche de peste 300 de ani, conform arheologilor este de o calitate mai bună decât cea folosită la reconstrucția Cetății, și va putea fi folosită pentru a asupta găurile ce apar prin zidiurile fortificației.








Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro

Sursa informațiilor și imaginilor Alba24.

Eu sunt curios din cine este formată acestă echipă de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia?!
Sunt curios cine a aprobat dezmembrarea acestei descoperiri arheologice și dacă au fost urmate procedurile legale?! Eu spun că nu.

Mai multe imagini cu această descoperire arheologică și proximitatea ei
 







































Sursa imaginilor: Cosmin Szekely‎





Sursa: Youtube Utilizator: gligor1290

Distrugeri ale patrimoniului arheologic au fost prin tot Parcul Unirii, prin săpături neautorizate realizate fugitiv pentru remodelarea parcului, imagini mai jos














 Imagini personale








Sursa imaginilor: Calin Suteu
































Sursa imaginilor: Cosmin Szekely‎

Și nu în ultimul rând imagini din timpul descărcărilor arheologice realizate pe locul Monumentului Unirii, personal cred că au fost realizate fugitiv, neprofesionist și în mare parte cu utilaje mecanizate

























 Sursa imaginilor: Cosmin Szekely‎



Sursa: Youtube Utilizator: gligor1290

Și despre avizul de cercetare preventivă mai jos



Concluziile le poate trage fiecare după ce urmărește textul, pozele și video-urile. Și analizează legal, etic lucrarea.

Mai jos odiseea Monumentului Unirii în articole de presă:



Din aceeași serie:



#centenar #romania100 #albaiulia #cultura #patrimoniu #romania #romaniacentenar #centenar100

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu