LINK EXCHANGE

miercuri, 6 septembrie 2017

Expoziții vechi, priviri noi prin Arhiva de Imagine MȚR



Cum arăta un pavilion expozițional la începutul sec. al XX-lea, cum erau înfățișate orășenilor tradițiile și ce rol îndeplineau artefactele țărănești în construirea statului român modern? Ne întrebăm, căutăm, privim și explorăm imagini originale realizate la Exposițiunea Generală Română de la 1906 împreună cu echipa de curatori de la Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român.

@Tradiții Creative: Târg experimental. Forum. Ateliere

Unde? În Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului Român
Când? Sâmbătă, 9 septembrie 2017, de la orele 11:00 și 13:00
Intrare liberă pe bază de înscriere prealabilă, în limita a 12 locuri disponibile / tur.
Rezervări la: arhivamtr@gmail.com.
Fiecare tur ghidat durează aproximativ 1 oră.

***
Redeschidem sertarele Arhivei de Imagine ale Muzeului Țăranului Român și vă invităm să descoperiți cum a luat naștere unul dintre puținele spații muzeale românești dedicate imaginii și fotografiei vechi. De data aceasta, cu prilejul Forumului Tradițiilor Creative #1, privirile ni se întâlnesc în jurul celor patru albume de fotografie care surprind Exposițiunea Generală Română din 1906, realizate de către dr. Alexandru Zaharia. Ne vom întreba, împreună, de ce industria casnică sătească devenise extrem de interesantă începând cu jumătatea secolului al XIX-lea, astfel încât artefactele țărănești ajung să fie expuse la Paris (1867) și la Viena (1873)? Ce rol îndeplinea tradiția în construirea statului român modern? Cum și de ce erau expuse tradițiile în urmă cu 111 ani și cum, dar mai ales de ce sunt ele expuse în prezent? Ce legătură există între Exposițiunea Generală Română de la 1906 și strămoșul Muzeului Țăranului Român de astăzi? Și de ce considera fondatorul său, Alexandru Tzigara-Samurcaș, că evenimentul a fost un fiasco?

Vom privi și vom atinge pozitive fotografice vechi de 111 ani, prinse în passepartout-uri bleumarin și păstrate în elegante cutii ștanțate cu litere aurii. Vom privi clișee 3D de la 1906, prin stereoscopul care i-a aparținut lui Alexandru Tzigara-Samurcaș. Vom răsfoi fotografii ale fraților Manakia – primii fotografi ai Balcanilor – achiziționate cu prilejul Exposițiunii. Și vom vedea împreună cum sunt păstrate și îngrijite toate aceste imagini-martor astăzi, în Arhiva noastră.

***
Expoziţia Universală de la 1906 a fost un eveniment jubiliar de amploare, organizat în Bucureşti la împlinirea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I și la 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Arhitectul Ioan D. Berindey a avut ideea de a se construi, provizoriu, un oraş în miniatură, cu străzi, bulevarde şi pieţe, pe Câmpul Filaretului (actuala zonă Parcul Carol – Arenele Romane), care ajunsese în epocă un maidan mlăştinos. Expoziţia urmărea să arate publicului român şi străin nivelul înalt de dezvoltare a Vechiului Regat.

***

Tururile ghidate se înscriu în demersul pe termen lung al Muzeului nostru de a accesibiliza, valorifica și crește colecțiile din Arhiva de Imagine. Principala componentă a Arhivei Etnologice de la Muzeul Național al Țăranului Român, arhivă documentară de specialitate dedicată deopotrivă cercetătorilor și publicului larg, aceasta reunește imagini vechi (începând cu secolul al XIX-lea) și imagini noi: FOTO – clișee pozitive și negative pe sticlă, negative și diapozitive pe film, contacte și printuri originale; VIDEO – filme pe peliculă și VHS. Colecțiile cuprind totodată materiale FOTO-VIDEO digitale.


Sursa informaţiilor Muzeul Țăranului Român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu