LINK EXCHANGE

sâmbătă, 1 aprilie 2017

SPÂNZUL (HELLEBORUS PURPURASCENS)





VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!

Începând de astăzi EXPONATUL LUNII APRILIE este

SPÂNZUL (HELLEBORUS PURPURASCENS)

Planta este cunoscută și sub numele de iarba nebunilor, aparține genului Helleborus din familia Ranunculaceae. Etimologia cuvântului Helleborus este incertă, totuși unii autori susțin că numele ar proveni din greaca veche („elein”=rană, „bora”=hrană) care trimite cu gândul la proprietățile vindecătoare ale plantei.

Este o plantă originară din Europa Centrală care crește spontan, sub formă de mănunchi, în zonele de deal și de munte, în fânețe, în tufărișuri, în păduri sau la marginea acestora. Poate atinge 15 – 35 cm înălțime, are un rizom lung și gros din care pornesc mai multe rădăcini. Având o mare rezistență la ger, florile spânzului pot apărea primăvara devreme chiar de sub zăpadă.

Toate componentele spânzului sunt extrem de toxice, de la flori la rădăcină, planta păstrându-şi toxicitatea şi în stare uscată. În fitoterapie, sunt folosite mai ales rădăcinile şi rizomii. Spânzul poate avea proprietăți curative remarcabile dacă este administrat sub supraveghere medicală. Se consideră a fi o plantă cu potențial anticancerigen. Intoxicaţia cu spânz poate duce la anestezia sistemului nervos central.

În tradiţia populară românească, spânzul a fost utilizat ca plantă de leac de uz veterinar. Spânzul poate fi cultivat și ca specie ornamentală.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu