LINK EXCHANGE

luni, 6 iunie 2016

Cămaşa tradiţională femeiască din Sălaj


Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă vă invită, începând cu data de 2 iunie 2016 la expoziţia Cămaşa tradiţională femeiască din Sălaj, găzduită la Galeria de Artă Ioan Sima, organizată de etnograf Olimpia Mureşan.
Muzeul deţine în patrimoniul său peste 500 de cămăşi din toate zonele judeţului Sălaj. Depozitele secţiei conservă piese achiziţionate mai ales până în anii 80, care pot ilustra tipurile de cămăşi, tehnicile şi motivele ornamentale până în a doua jumătate a secolului XX.
În Sălaj, cămaşa femeiască era cunoscută sub denumirea de spăcel sau vizipcă, denumirea de cămaşă era atribuită doar cămăşii bărbăteşti. Expoziţia aduce în faţa dumneavoastră o colecţie de 20 de cămăşi tradiţionale femeieşti din toată zona Sălajului.
Am înceract să scoatem în evidenţă cămaşa tradiţională din Sălaj atât ca piesă de patrimoniu cât şi ca veşmânt purtat duminica sau în zilele de sărbătoare, într-o perioadă pe care cu drag ne-o imaginam din poveştile bunicilor.
În cadrul portului femeiesc tradiţional, cămaşa a constituit întotdeauna piesa principală, păstrând de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică). Utilizând diverse cantităţi de pânză (ţesută în gospodărie din cânepă şi bumbac), tehnici şi motive decorative diferite, cămăşile din Sălaj prezintă o mare diversitate. Fiind reprezentative pentru comunităţile din care provin, cămăşile au o importantă funcţie identitară, cu caracter local. Deşi, în timp, datorită diferitelor influenţe culturale, croiul, tehnica şi motivele decorative pot suferi schimbări, acestea trec întotdeauna prin filtrul gustului comunitar păstrându-se rolul de marcare a apartenenţei la comunitatea respectivă.
În fiecare cămaşă se vede amprenta lăsată de fiecare femeie în parte. Femeia nu se putea mărita dacă nu ştia toarce, ţese, sau croi o cămaşă. Ea a amestecat încă de-atunci, deodată cu materialele şi culorile folosite – tot sufletul ei, toată dragostea ei şi toate lacrimile ei. Vă invităm să pătrundeţi într-un spaţiu încărcat de trecut şi frumos (cămăşi ţesute şi cusături tradiţionale, modele pentru iile de azi).
Etnograf- Olimpia Mureşan


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu