LINK EXCHANGE

luni, 11 noiembrie 2024

Vasul antropomorf descoperit la Drăguşeni-Ostrov

 


#MuzeulJudețeanBotoșani #piesazilei #Arheologie #CulturaCucuteni #Cucuteni #șasemilenii #Drăgușeni #Ostrov #vas #antropomorf #colecții

 
Colecţia Arheologie de la Muzeul Judeţean Botoşani cuprinde o serie de descoperiri din categoria vaselor antropomorfe (vase care reprezintă corpul uman sau părți din acesta), unele dintre ele publicate în literatura de specialitate sau în diferite cataloage de expoziţie.
De cele mai multe ori ceramica cu decor antropomorf este analizată ca o categorie separată a reprezentărilor plastice, având o tipologie proprie şi moduri de reprezentare specifice.
În ceea ce priveşte Cultura Cucuteni, vasele speciale s-au bucurat de o largă atenţie din partea a numeroşi cercetători, accentele fiind puse atât pe modurile de reprezentare, cât şi pe tehnologia de realizare.
În general, cercetătorii care au abordat această temă sunt de acord cu privire la faptul că vasele antropomorfe reprezintă veriga de legătură între recipientele de lut şi reprezentările sculpturale ale corpului uman, observând conexiunea puternică între acestea, mai ales în ceea ce priveşte aspectul general. Remarcăm faptul că în perioada Neolitică, în general în Europa, vasele cu trăsături feminine sunt cu mult superioare, atât numeric, cât şi ca formă, față de cele cu trăsături masculine, dintre care au fost descoperite foarte puține până în prezent.
În ceea ce priveşte utilitatea acestor vase, regretatul specialist D. Monah consideră că acestea ar fi avut un rol redus, fiind folosite „în special în cadrul ceremoniilor magico-religioase”. Până în momentul de faţă nu cunoaştem să se fi efectuat analize asupra conţinutului vaselor de acest tip, drept urmare este foarte dificil să discutăm modul în care acestea au fost folosite în cadrul ritualurilor, sau ce fel de materie sau substanţă ar fi conţinut. Desigur că doar pentru un scop direct funcţional, gosopodăresc, nu era nevoie de o reprezentare laborioasă a corpului uman, prin transfigurarea recipientului în femeie, iar femeia să fie metamorfozată în vas.


#piesazilei este Vasul antropomorf descoperit la Drăguşeni-Ostrov, în anul 1964, în condiții neprecizate, de către Aristotel Crîșmaru, directorul școlii din Drăgușeni. Încadrat în cultura Cucuteni, faza A4.
Vasul reprezintă jumătatea inferioară a corpului feminin. Buza vasului cuprinde un registru decorativ format din ove umplute cu cercuri, limitat de o bandă orizontală. Pe linia orizontală au fost realizate două mici torţi, străpunse orizontal, amplasate în zona frontală a centurii. Şoldurile au fost amplificate prin modelaj. Zona mediană cuprinde reprezentarea unei centuri formate din câte două spirale cu spirele în sus şi câte un cerculeţ în partea de îmbinare a feselor. Vasul a fost decorat cu pictură tricromă. Motivele ornamentale sunt realizate cu bandă albă îngustă, conturată cu negru, având linia mediană roşie. Pe şolduri sunt motive spiralice cu buclele răsucite triplu. Vasul este uşor asimetric. A fost modelat din pastă fină, ars oxidant. Dimensiuni: I: 210 mm, DG: 150 mm. Nr. inv. 17324. Restaurat. Vasul este clasat în patrimoniul cultural național.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Botoşani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu