LINK EXCHANGE

miercuri, 13 noiembrie 2024

Petale de portocali, flori de bun rãmas

 







Povestea tinerei de 19 ani, al cãrei drum în viaţã s-a sãvârşit la mijloc de veac XIX, fiind înmormântatã în cimitirul de atunci al parohiei Mavrogheni, continuã cu un detaliu nou.
Între capacul interior al sicriului şi cel exterior au fost descoperite resturi vegetale de Citrus Aurantius, flori de portocal din Sevilla, fapt destul de neobişnuit pentru aceastã parte de Europa.
Simbol al vârstelor foarte tinere, al puritãţii şi al despãrţirii înainte de vreme, florile de portocal au rãmas pânã astãzi o imagine greu de prins, a durerii tãcute, îndelungate, care a urmat anilor de dupã, pentru familia îndureratã.
Suntem în plin proces de identificare a acestei familii, a poziţiei sale profesionale şi sociale pentru mijlocul de veac XIX bucureştean. Pânã atunci, vã oferim în câteva imagini şi o fişã analiticã, o imagine completã despre florile de Citrus Aurantius. Tânãra şi povestea ei, altfel spus, poate fi asemuitã cu florile mici şi sidefate ale unui portocal din Andalusia. 


Fișă analitică
Identificarea plantelor de pe sicriu: ramuri tinere de portocal (*Citrus aurantium), flori de portocal și fructe imature și uscate (ovare fecundate).
Denumire populară: Portocalul de Sevilla; Portocalul sălbatic; Portocal amar
Gen: Citrus L.
Familia: Rutaceae
Subfamilie: Aurantioideae
Ordinul: Rutales
Clasa: Magnoliatae (Dicotyledonatae)
Încrengătura: Magnoliophyta (Angyospermatophyta)
Denumire științifică: *Citrus aurantium L.
Origine: Asia de Sud
Distribuție / răspândire generală: Europa și Asia de Sud (regiuni tropicale și subtropicale ale lumii). Se cultivă rar, în sere (România).


Descriere / Caracterele speciei: Arbust sau arbore de 3-12 m, cu ramuri de regulă spinoase. Frunzele sunt eliptice, slab dințate, acuminate, cu pețioli evident aripați, obovați (în formă de ou cu vârful în jos, cu lățimea cea mai mare deasupra mijlocului).
Florile sunt lungi de 2-2,5 cm, puternic mirositoare, solitare sau în corimbi pauciflori, cu caliciul păros și petale albe. Fructe globuloase, aspre, portocalii, cu pulpa amărui-acidă.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu