LINK EXCHANGE

marți, 5 noiembrie 2024

Breasla argintarilor din Brașov

 



Despre breasla argintarilor și a aurarilor din Brașov știm că a luat ființă în anul 1511. Sediul breslei a fost inițial Bastionul Postăvarilor, însă după ce acesta a fost cedat postăvarilor, argintarii și-au construit un nou bastion în spațiul dintre Poarta Vămii (Str. Mureșenilor) și Poarta Principală (Republicii- zona Modarom). Acest bastion a fost demolat în anul 1886.

Meșterii argintari din Brașov au devenit renumiți în întreaga Transilvanie pentru calitatea operelor de artă care ieșeau din mâna lor. Pe lângă bijuterii și accesorii, aceștia lucrau și obiectele de cult folosite în biserici. Din documente de arhivă aflăm despre numeroasele comenzi făcute către această breaslă din partea domnitorilor din Țara Românească și Moldova, în special ale domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Celebră a rămas în timp familia de argintari sași May, care a transmis din generație în generație arta potirelor, unice prin migala execuției.

La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului puteți afla povestea breslașilor brașoveni și puteți admira și aceste obiecte de podoabă lucrate de către breasla argintarilor.


Sursă text: Ghidul Muzeului de Etnografie Brașov

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu