LINK EXCHANGE

duminică, 24 noiembrie 2024

𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐞𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐓𝐨𝐜𝐞𝐧𝐢 (𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣)

 



𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞
𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐞𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐓𝐨𝐜𝐞𝐧𝐢 (𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐥𝐣)


𝐂𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞 - 𝐭𝐨𝐩𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐚̆𝐥𝐭̦𝐢 𝐬̦𝐢 𝐭𝐞𝐬𝐥𝐞 - 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐥𝐞𝐟𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞, 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐦𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐨𝐫, 𝐢̂𝐧 𝐢𝐚𝐫𝐧𝐚 𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟎𝟏, de un locuitor din satul Toceni pe când săpa în grădina din spatele curții sale. Deși prezintă urme de utilizare, modul atent de realizare, tipul de rocă din care au fost create, valoarea estetică, ne îndreptățesc să le considerăm piese de prestigiu sau o depunere rituală. 


Neștiind valoarea acestor piese, descoperitorul le-a cedat unei persoane din comuna Călărași (județul Dolj), în schimbul unui lănțișor, a unui inel și a unei perechi de cercei, toate din aur. Intuind valoarea pieselor, noul posesor s-a prezentat cu una din ele la Muzeul Olteniei, pentru a i se confirma vechimea acesteia, fără să intuiască ce se va întâmpla mai departe. 


După ce a putut analiza piesa și aflând povestea descoperirii, tânărul arheolog 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐑𝐢𝐝𝐢𝐜𝐡𝐞, astăzi, manager al Muzeului Olteniei, a anunțat organele de cercetare judiciară. Demarându-se ancheta, celelalte șase piese au fost descoperite ascunse sub roata de rezervă a unui autoturism, fiind pregătite să fie trecute peste graniță spre a fi valorificate pe piața neagră de antichități. 


Din fericire, astăzi, în urma bunei colaborări dintre specialiștii Muzeului Olteniei și organele de cercetare penală, 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐓𝐨𝐜𝐞𝐧𝐢 𝐟𝐚𝐜 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢.


Material realizat de: 𝐝𝐫. 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐚̂𝐬𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮, muzeograf, Secția de Istorie-Arheologie, Muzeul Olteniei.


𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Camelia Săvescu, Referent de Specialitate, Biroul de Marketing.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu