LINK EXCHANGE

miercuri, 23 octombrie 2024

Pernă din Maramureș

 

Exponatul săptămânii – „Pernă din Maramureș


Pernele, denumite popular „căpătâie” sunt țesături lucrate dintr-o varietate de fibre textile (lână, cânepă, bumbac) și se întâlnesc în toate zonele etnografice ale țării.
Acestea au funcție decorativă, fiind așezate la capătul patului, de-a lungul pereților, în stive pe lada de zestre sau deasupra rudei (culmei) fixate în dreptul patului și sunt piese obligatorii în zestrea fetelor de măritat.
Perna din Maramureș este o țesătură de formă dreptunghiulară realizată din bumbac și cânepă, având un câmp decorativ amplu și compact la unul din capete, cel expus vederii.
Motivele florale realizate într-un mod realist sunt alese în războiul de țesut, folosind bumbac tors subțire, vopsit într-o varietate de nuanțe.
Cromatica vie și motivele decorative florale (trandafirul, garoafa) sunt caracteristice țesăturilor de interior din Maramureș - fețe de masă, ștergare, cearceafuri, perne.
Piesa este lucrată la mijlocul secolului al XX-lea și a fost achiziționată pentru completarea colecției de obiecte etnografice reprezentative pentru zona Maramureșului.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu