LINK EXCHANGE

luni, 7 octombrie 2024

𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝘃𝗲𝗿𝗲𝗮𝗻𝘂 | „Moartea copiilor în antichitatea târzie. Atitudini și comportamente” | Despre descoperiri arheologice și diversitatea practicilor funerare

 


𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝘃𝗲𝗿𝗲𝗮𝗻𝘂 | „Moartea copiilor în antichitatea târzie. Atitudini și comportamente” | Despre descoperiri arheologice și diversitatea practicilor funerare


Vă invităm la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), 𝗷𝗼𝗶, 𝟭𝟬 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟳:𝟯𝟬 - la conferința susținută de dr. Ciprian Crețu, cu tema: „Moartea copiilor în antichitatea târzie. Atitudini și comportamente”. 


Coordonator serie conferințe: prof. univ. dr. Ioan Carol Opriș.
Societățile antice se confruntau cu un regim demografic de presiune, caracterizat de natalitatea foarte ridicată combinată cu mortalitatea infantilă la cote semnificative. Cele mai sumbre calcule estimează că aproape jumătate dintre copii născuți mureau înainte de vârsta de cinci ani din cauza bolilor, malnutriției, condițiilor de viață precare și a lipsei de cunoștințe medicale. În acest context, prezentarea pornește de la întrebarea pe care clasicistul Mark Golden o punea acum mai bine de patru decenii – Le păsa celor din antichitate când le mureau copiii?


Pe baza surselor scrise, dar și a descoperirilor arheologice, sunt discutate unele aspecte care privesc atitudinile și comportamentele legate de moartea unui copil. Ce ne spun sursele scrise despre modul în care aceasta era percepută de către supraviețuitori, despre perioada de doliu și chiar despre practicarea infanticidului care, în ciuda condamnărilor repetate atât din partea statului cât și a autorităților religioase, rămâne un fenomen atestat până târziu?
Descoperirile arheologice ilustrează diversitatea practicilor funerare, de la zone din cimitire folosite exclusiv pentru înmormântările acestora, la morminte în interiorul așezărilor, situate lângă pereții clădirilor și sub podele, sau morminte în amfore. La final este prezentată și situația cimitirelor din provincia Scythia. Ce ne spun aceste descoperiri despre practicile funerare în cazul copiilor? Erau sau nu aceștia tratați în mod diferit față de adulți?


Notă biografică:
Dr. Ciprian Crețu este asistent de cercetare științifică în cadrul Departamentului de Paleoantropologie și Osteologie Umană al Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” din București. În perioada 2019-2020 a fost Fulbright Visiting Student la Departamentul de Istorie al University of Florida, Gainesville, SUA, sub coordonarea Prof. Florin Curta, cu un proiect despre mormintele de copii în regiunea Dunării de Jos din perioadele romană târzie și bizantină timpurie. A obținut titlul de doctor în Istorie la Universitatea din București în 2021, cu o teză despre practicile funerare în epoca romană și romano-bizantină la Histria, publicată un an mai târziu la Editura Mega. A fost cercetător postdoctoral la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a desfășurat un proiect privind bioarheologia copilului în provincia Scythia.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu