LINK EXCHANGE

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Corbul (Corvus corax)

 



Deschiși permanent pentru cunoaștere!

Corbul (Corvus corax)


Masculul și femela au același penaj de culoare neagră pe tot corpul, diferența fiind doar la dimensiune, femela fiind mai mică. Longevitatea maximă atinsă în captivitate este de 44 de ani, iar în sălbăticie este de 17-18 ani.
Corbul are o distribuție foarte largă, fiind prezent în aproape întreaga emisferă nordică, cu excepția părții central-estice a Americii de Nord, sud-estul Asiei și regiunile nordice extreme (nordul Groenlandei și al Siberiei). În Europa este prezent pe aproape întreg continentul, lipsind pe arii mai largi doar în partea de vest. În România specia este prezentă pe aproape întreg teritoriul, lipsind din zonele joase de câmpie (agricole) din sud-est.
Este o specie care nu are preferințe de habitat, putând fi întâlnită pretutindeni, ajungând și la altitudini de până la 2500 m. Cuibărește în habitate de păduri de foioase sau de conifere.
Specia este omnivoră, hrănindu-se cu insecte, amfibieni, mamifere mici, păsări, reptile. Este frecvent întâlnit în zonele de depozitare a deșeurilor și deseori consumă cadavre. Ca material vegetal consumă cereale, fructe de pădure, semințe, ghinde și alune de pădure.
Este o pasăre monogamă și se împerechează pe viață. Cuibărește foarte devreme, începând cu luna februarie. Depune de obicei 4-6 ouă, care sunt clocite în special de femelă (masculul doar ocazional), pentru o perioadă de 20-25 de zile. Cuibul este construit de ambii părinți din crengi uscate și alte materiale vegetale, este masiv (până la 1,5 metri în diametru) și amplasat în coroana arborilor, pe stâncării sau adesea pe suporturi artificiale (stâlpi de înaltă tensiune, turnuri). Perechile au o singură pontă pe an.
Fiind o specie larg răspândită și oportunistă, are puține amenințări. Una dintre cele mai severe este otrăvirea, fie intenționată (cu ajutorul cadavrelor otrăvite, puse mai ales pentru specii de mamifere prădătoare), fie accidentală (în cazul în care consumă cadavre ale unor animale vânate care conțin alice de plumb).


Material realizat de muzeograf IA dr. Daniel Ghiurcă.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu