LINK EXCHANGE

luni, 21 octombrie 2024

𝐏𝐞𝐬̗𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐝𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚̆ – 𝐮𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐢𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭 𝐢̂𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐭̗𝐢𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐬𝐜𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢

 





𝐏𝐞𝐬̗𝐭𝐞𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐝𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚̆ – 𝐮𝐧 𝐥𝐨𝐜 𝐢𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭 𝐢̂𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐭̗𝐢𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐬𝐜𝐚̆𝐮𝐥𝐮𝐢


Situată în inima Munților Trascăului, în comuna Sălciua, județul Alba, Peștera Huda lui Papară este cea mai lungă, dificilă și denivelată peșteră din România. De asemenea, găzduiește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, un curs subteran cu cel mai mare debit și are cea mai înaltă galerie și cea mai mare sală dintre peșterile românești.


Caracteristici unice:
Lungime totală: 2022 m;
Galerie principală de tip coridor, înaltă și relativ îngustă, formată prin eroziunea calcarului de către trei pâraie;
Deschiderea peșterii are peste 30 m înălțime, iar lățimea maximă a podelei este de aproximativ 4 metri;
Cursul de apă subteran și configurația complexă fac vizitarea dificilă, fiind accesibilă doar speologilor experimentați.


Numele peșterii, care înseamnă „Adăpostul conducătorului”, sugerează că aceasta ar fi putut fi ascunzătoarea zeului dacilor, Zamolxes. Primele mențiuni despre peșteră datează din prima jumătate a secolului XX, dar a devenit cunoscută datorită cercetărilor realizate de E. Balogh între 1950-1953.
Regim de protecție: Peștera Huda lui Papară este clasificată în clasa A de peșteri protejate și a fost declarată Rezervație naturală de interes național în anul 2000.
Cum ajungi la Peșteră: Se află aproape de pârâul Valea Morilor, un afluent important al Arieșului. Din comuna Sălciua, urmând DN 75 în direcția Turda-Câmpeni, poți ajunge la peșteră pe un drum pietruit și parțial asfaltat, până în satul Sub Piatră.


#valorinaturale #peşteri #ariiprotejate #drumeţie #patrimoniunatural #Trascău #speologie

 

Sursa informațiilor Consiliul Județean Alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu