Comori ale Colecție de lepidoptere Aristide Caradja
Coordonator: Dr. Mihai Stănescu
#NoapteaCercetatorilor #muzeulantipa
Revizuirea și reorganizarea unora dintre cele mai vechi colecții din patrimoniul Muzeului Antipa a permis identificarea a numerose exemplare vechi de peste un secol și jumătate – unele dintre ele capturate în cursul unor expediții celebre – și îmbunătățirea cunoașterii distribuției unor specii de lepidoptere și a modului în care a evoluat fauna din unele regiuni de pe glob.
Astfel, în cadrul Colecției prințului Aristide Caradja se găsesc atât exemplare capturate personal de Caradja, în sud-vestul Franței, cât și exemplare cumpărate, primite ca donație sau obținute prin schimb de la diverși entomologi amatori. Revizuirea inventarului a permis identificarea unor exemplare cu o valoare științifică deosebită, cum ar fi câteva exemplare de microlepidoptere capturate în ianuarie 1846 în insulele Nicobar, în cursul expediției științifice în jurul lumii realizată de corveta daneză Galathea (1845-1847). Un alt exemplar deosebit este holotipul (exemplarul care a servit la descrierea unei specii) de Ceratinia suffusa Weymer, 1907, o femelă capturată la sfârșitul secolului al XIX-lea în jungla din apropierea capitalei Columbiei, Bogotá.
Holotipul de Ceratinia suffusa Weymer, 1907 a făcut parte dintr-un lot achiziționat de prințul Caradja la începutul secolului XX, identificarea acestui exemplar permițând continuarea unor cercetări legate de evoluția faunei de lepidoptere în America Centrală și de Sud.
Vă așteptăm la Noaptea Cercetătorilor, vineri 27 septembrie 2024, între orele 15:00 - 20:00, să admirați unele dintre cele mai vechi colecții din patrimoniul Muzeului Antipa
Sponsorul principal al Muzeului Antipa: MOL Romania
#NoapteaCercetatorilorLaAntipa
Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu