LINK EXCHANGE

sâmbătă, 21 septembrie 2024

𝗙𝗼𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗴𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗕𝗮̂𝘇𝗱𝗮̂𝗻𝗮, 𝗽𝘂𝗻𝗰𝘁𝘂𝗹 „𝗟𝗮 𝗖𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲”, 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗗𝗼𝗹𝗷.

 



𝗦𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲-𝗔𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲
Expoziția permanentă „𝗥𝗲𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮̆ 𝗜𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮”


𝗙𝗼𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗴𝗲𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗕𝗮̂𝘇𝗱𝗮̂𝗻𝗮, 𝗽𝘂𝗻𝗰𝘁𝘂𝗹 „𝗟𝗮 𝗖𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲”, 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗗𝗼𝗹𝗷.


Ruinele cetăţii geto-dacice de la Bâzdâna se află la aproximativ 20 de km sud de Craiova, pe malul drept al Jiului, întinzându-se pe aprox. 1,5 ha. Este singura cetate de acest gen cercetată aproape integral din Oltenia. Se încadrează printre puţinele locuiri de dimensiuni atât de mari, reprezentând un important centru de putere getic din a doua epocă a fierului.
Așezarea getică ascunde secrete străvechi din secolul IV î.Hr. Cercetările au scos la iveală o fortificație cu două rânduri de ziduri din cărămizi de chirpici ars, cu formă de semilună prelungită (cca. 125 m) și o palisadă. Între cele două rânduri de ziduri se află o masa de pământ ars la roșu.
Sub zidurile cetății, arheologii au descoperit un strat de cenușă, împreună cu vase sparte pe loc și oase de animale în conexiune anatomică. Acest strat pare să aibă un caracter ritualic - ofrande și purificări, ce legau oamenii de divinități și credințe străvechi. Toate aceste descoperiri sugerează faptul că geții de la Bâzdâna aveau practici spirituale complexe, împletind credințe și obiceiuri sacre în viața lor de zi cu zi.
Material realizat de: 𝗠𝗮𝗿𝗮 𝗕𝘂𝗹𝗶𝗴𝗮, muzeograf, Secția de Istorie-Arheologie, #MuzeulOlteniei.
Bibliografie: V. V. Zirra. „Fortifications of burned building materials in Oltenia (Lesser Wallachia) IV–III century BC. Some major aspects”, Transylvanian Review, Vol. XIX, Supplement No. 5: 1, 2010.
V. V. Zirra. „About the Problem of the Fired Materials Fortifications in southwestern Romania in Recent Researches” în Tourism and Economic Development, Proceedings of the 1st International Conference on Tourism and Economic Development (TED ‘11), University Center Drobeta Turnu Severin, Romania, October, 2011.


𝗣𝗵𝗼𝘁𝗼: Macheta în miniatură - fortificația getică de la Bâzdâna, județul Dolj, Sala „Cultura și civilizația geto-dacilor din Oltenia”.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu