LINK EXCHANGE

joi, 1 august 2024

„𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢” 𝐬̦𝐢 „𝐬𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞” , 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗲 𝐩𝐞 𝐯𝐚𝐬 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫 -𝘂𝗹𝗰𝗶𝗼𝗿 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐮𝐧𝐭𝐚̆/𝐛𝐨𝐭𝐞𝐳, 𝐝𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐣𝐮𝐦𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜. 𝐗𝐗

 



𝐂𝐮𝐦𝐯𝐚, 𝐦𝐢𝐫𝐚𝐜𝐮𝐥𝐨𝐬, 𝐢̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐨𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐭, 𝐚𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐚𝐮 𝐫𝐞𝐮𝐬̦𝐢𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚!
„𝐏𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢” 𝐬̦𝐢 „𝐬𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞” , 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃𝗲 𝐩𝐞 𝐯𝐚𝐬 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫 -𝘂𝗹𝗰𝗶𝗼𝗿 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐮𝐧𝐭𝐚̆/𝐛𝐨𝐭𝐞𝐳, 𝐝𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐣𝐮𝐦𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐬𝐞𝐜. 𝐗𝐗 -
𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗼𝗹𝐚̆𝗿𝗶𝘁 𝗢𝗯𝗼𝗴𝗮 - 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐓𝐫𝐮𝐬̦𝐜𝐚̆ 𝐓𝐞𝐨𝐝𝐨𝐫𝐚, 𝐩𝐢𝐞𝐬𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 – 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞.
Decorul este în proeminență, realizat prin aplicații de șuvițe, puncte și rozete obținute prin incizie, dispus pe partea superioară a piesei și reprezintă motive geometrizate, fitomorfe și astrale: la bază o linie ondulată urmată de linii circulare, de jur împrejur cercuri (rozete), incizate, motive fitomorfe, este figurat în proeminență „Pomul vieții”, pe partea opusă este figurat un „soare”, pe toartă sunt trasate linii simple orizontale, de o parte și de alta puncte, la gât de jur împrejur puncte.
Formă ovoidală bitronconică, cu gât alungit cilindric, gura circulară, frontal prezintă un cioc alungit, în partea opusă o mânușă.
𝐂𝐫𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐚: cărămiziu, galben, verde, brun, alb, roșu;
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥: lut, angobă, humă de diferite culori, smalț plombifer, coloranți naturali;
𝐓𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚̆: lutul este frământat prin călcare cu picioarele, curățat de impurități, modelat pe roata mobilă și manual, uscat, angobat, ardere oxidantă, pictat cu pensula și cornul, smălțuit, ars în cuptor de două ori.
𝐓𝐞𝐱𝐭: Loredana Vasilica Durău, muzeograf - Secția de Etnografie, Alexandra Brănescu, educator muzeal - Biroul de Marketing.
𝐅𝐨𝐭𝐨: Muzeul Olteniei

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu