LINK EXCHANGE

marți, 2 iulie 2024

𝐅𝐢𝐠𝐮𝐫𝐢𝐧𝐚̆ 𝐧𝐞𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐳𝐨𝐨𝐦𝐨𝐫𝐟𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐏𝐚𝐝𝐞𝐚 – „𝐃𝐞𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐢”

 




𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞
𝐅𝐢𝐠𝐮𝐫𝐢𝐧𝐚̆ 𝐧𝐞𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆ 𝐳𝐨𝐨𝐦𝐨𝐫𝐟𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐏𝐚𝐝𝐞𝐚 – „𝐃𝐞𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐢” 


𝐏𝐢𝐞𝐬𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐚𝐧𝐮𝐥 𝟏𝟗𝟔𝟗 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐫𝐞𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐍𝐢𝐜𝐚, 𝐜𝐮 𝐨𝐜𝐚𝐳𝐢𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐚𝐝𝐞𝐚 (𝐜𝐨𝐦. 𝐃𝐫𝐚̆𝐧𝐢𝐜, 𝐣𝐮𝐝. 𝐃𝐨𝐥𝐣), 𝐢̂𝐧 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐮𝐥 „𝐃𝐞𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐢”, unde au fost investigate câteva locuințe neolitice aparținând culturii Dudeşti-Vinca, faza IV (aprox. 4850-4650 a. Chr.).
Figurina, modelată cu mâna din lut fin, de culoare roșiatică, reprezintă un taur cu fața decorată cu împunsături realizate în pasta crudă, coarnele și coada fiind retezate din vechime. Botul prezintă o perforație, un indiciu pentru existanța unui posibil căpăstru. Un alt element care se remarcă la acastă piesă este organul sexual, foarte bine reliefat și artistic realizat.
Din punct de vedere religios, taurul este un simbol cu o prezență constantă din Paleolitic și până în prezent. Acesta a fost asimilat forței, puterii irezistibile, un simbol al spiritului masculin, al puterilor elementare regeratoare ale naturii întregi, al energiei sexuale fertilizatoare.
De altfel, existența unui cult al taurului practicat de membrii comunității neolitice de la Padea este întărită și de descoperirea unui craniu de taur depus ritual într-o groapă săpată sub podeaua unui bordei cercetat aici.
Material realizat de: 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑢𝑠 𝐶𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑎𝑛 𝐵𝑎̂𝑠𝑐𝑒𝑎𝑛𝑢, 𝑚𝑢𝑧𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓, 𝑆𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝐼𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒-𝐴𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒, 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑂𝑙𝑡𝑒𝑛𝑖𝑒𝑖.


𝐏𝐡𝐨𝐭𝐨: Muzeul Olteniei

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu