LINK EXCHANGE

luni, 3 iunie 2024

#Conferința_de_Joi: „𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲. 𝗖𝘂𝗶 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝗿?”, 𝗰𝘂 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗡𝗶𝘁̦𝘂

 

#Conferința_de_Joi: „𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲. 𝗖𝘂𝗶 𝗳𝗼𝗹𝗼𝘀𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗺𝘂𝘇𝗲𝘂 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝗿?”, 𝗰𝘂 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗡𝗶𝘁̦𝘂


Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 6 iunie, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Patrimoniu și comunitate. Cui folosește un muzeu universitar?”, care va fi susținută de conf. univ. dr. Florentina Nițu.
___
Coordonatorul Conferințelor de Joi: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin.
Preț bilet: 10 lei/persoană.
___
Prezentarea pleacă de la o întrebare care vizează nevoia de clarificare a semnificației muzeelor universitare pentru societatea contemporană și propune ca studiu de caz o prezentare a Muzeului Universității din București, un muzeu de mici dimensiuni, dar care spune povestea unor mari valori. Cu un patrimoniu divers din punct de vedere al tipologiei și al semnificației sale și cu o istorie care începe în 1967, Muzeul Universității din București este una dintre vocile patrimoniului românesc.
Totodată, având un statut pe care încearcă să îl definească atât în interior, cât și să îl lămurească pentru publicul larg, Muzeul Universității din București se află în fața provocărilor specifice domeniului. Pentru că, mult timp, a fost dificil ca muzeele universitare să fie clasificate datorită naturii lor duale. Pe de o parte, sunt părți constitutive ale unei universități, promovând valorile acesteia și servind ca mediu pentru predare și cercetare. Pe de altă parte, sunt parte a sistemului muzeal, prin urmare trebuie să răspundă întrebărilor/nevoilor publicului. Tocmai de aceea, în discursul muzeologic al ultimilor ani sunt considerate ca cel mai potrivit canal de diseminare a cunoașterii dinspre universitate către societate sau un facilitator al comunicării acestei cunoașteri. (Conf. univ. dr. Florentina Nițu)
___
Florentina Nițu este conferențiar la Facultatea de Istorie a Universității din București, facultate pe care a absolvit-o în 1994, cu specializarea istorie medievală românească. Teza de doctorat a avut titlul „Contribuții la istoria prețurilor în Țările Române. Prețuri de podoabe și orfevrărie din metal prețios, secolele XVI-XVII” (2005).
Activitate profesională: muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, biroul Tezaurul istoric (1995-1998); preparator, asistent, lector și conferențiar universitar la Departamentul de Istoria Românilor și a Sud-Estului European, Facultatea de Istorie – Universitatea din București (1998 – prezent), prodecan (2011-2015) și decan al Facultății de Istorie – Universitatea din București (2015 – 2024). Coordonator științific al Muzeului Universității din București (începând cu 2017).
Domenii de interes (predare și cercetare): istoria economică a Țărilor Române în secolele XVI-XIX; istoria prețurilor, circulația metalelor prețioase, a bijuteriilor și orfevrăriei în Europa central și de Sud-Est (secolele XVI-XIX); modă și istoria costumului; muzeologie, patrimoniu cultural și managementul instituțiilor culturale. Cărți, studii și articole, granturi de cercetare și participări la conferințe științifice naționale și internaționale pe temele de mai sus.
Curator al mai multor expoziții pe teme de istorie culturală.
https://www.facebook.com/share/ADSZubafSwxJxy1W/

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu