LINK EXCHANGE

miercuri, 29 mai 2024

𝐙𝑨̆𝐑𝐆𝐀𝐍𝐔𝐋 𝐏𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 - 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐥𝐨𝐧𝐞 (𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟔𝟏) (𝐎𝐫𝐝. 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐢𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐬, 𝐅𝐚𝐦. 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐢𝐝𝐚𝐞)

 

𝐙𝑨̆𝐑𝐆𝐀𝐍𝐔𝐋 𝐏𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐳𝐢 - 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐥𝐨𝐧𝐞 (𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟔𝟏) (𝐎𝐫𝐝. 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐢𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐬, 𝐅𝐚𝐦. 𝐁𝐞𝐥𝐨𝐧𝐢𝐝𝐚𝐞)
Este un pește pelagic căruia îi place să înoate aproape de suprafața apei, prezent atât în mediul marin dar și salmastru (Marea Neagră). Lungimea lui poate să ajungă până la 70 cm, are corpul aproape cilindric - serpentiform iar gura cu fălci inegale și alungite prezintă o serie bogată de dinți mici și ascuțiți.
Flexibilitatea corpului său este amplificată de poziția bună a înotătoarelor, deoarece acestea sunt poziționate la o distanță destul de mare unele de altele. Culoarea corpului este verde - albăstrui cu burta gri-argintiu iar oasele sunt de un verde aprins datorită prezenței în compoziția lor a substanței biliverdină (un pigment biliar verde, produs al catabolismului hemului). Pește răpitor, nocturn, vânează în lungul mării, aproape de suprafața apei făcând salturi spectaculoase în căutarea bancurilor de pești mici, însă hrana lor preferată rămâne hamsia. Sunt ovipari, ouăle fiind atașate frecvent de vegetația submarină care se află la adâncimea de 10-18m.
Longevitatea acestuia se apropie de 18 ani. În colecția de Ihtiologie a Secției de Științele Naturii există ca preparat umed încă din 1970, având ca proveniență Marea Neagră.
Conform criteriilor stabilite de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii IUCN, zărganul are un statut de conservare cu risc scăzut (LC).
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: dr. Claudia Ionelia Goga, muzeograf - Secția de Științele Naturii.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu